I början av december skrev tidningen Se & Hör på sin första sida om Kajsa Bergqvists nya kvinna. Därmed bröt tidningen mediernas tradition att inte ta upp en persons sexuella läggning, innan personen själv gjort det.
Detta uppmärksammades av Dagens Media, som då frågade ut Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist om outing.
– Vi skriver om kärleksrykten både när det gäller män och kvinnor och gör ingen skillnad på sexualiteten i sig. Visst kan det vara känsligt för vissa att prata om sin sexualitet, men för oss är heterosexualitet och homosexualitet same same, säger Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist till dagensmedia.se
RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund menar att alla former av ”outing” ska undvikas.
– Det tycker vi såklart inte är något som tidningar ska göra. Jag trodde att vi var förbi det stadiet där man outar någon utan att de själva vill, säger Ulrika Westerlund.
Idag bloggar öppet homosexuelle journalisten Johan Hilton om hur outing kan leda till något positivt. Att den brittiske skådespelaren John Gielgud kom ut mot sin vilja ledde först till att han inte vågade sig ut på scenen, men senare till förändring i såväl politik som allmän opinion.
Men Ulrika Westerlund är kritisk mot att det ska finnas förmildrande omständigheter.
– Om en person driver en hbtq-fientlig politik, och i hemlighet själv tillhör den gruppen, så kan jag förstå syftet med att outa någon. Men inte ens då tycker jag att det är ett bra sätt att gå tillväga. Och i fallet med Kajsa vill ju Se & Hör bara snaska.
När före detta landslagsspelaren i fotboll Victoria Svensson kom ut sade hon att flera journalister redan visste, men att de av respekt valt att inte skriva om det. Det finns många liknande ”kända hemligheter”, från idrottslandslag till Hollywood.
Kajsa Bergqvist valde själv att kontakta QX för att få ge sin version för första och sista gången.
– Man vill få ta det här i sin egen takt, och det är först nu när jag och Kristina har varit tillsammans ett tag som vi känner oss trygga med varandra och i relationen, säger hon i intervjun.
– Sen kommer jag inte vilja prata mer om det här. Jag kan inte styra vad andra medier kommer att skriva eller citera, men det enda jag kan se till är att den här originaltexten, själva källan, är korrekt. Och det känns bra.
Men vad har det för betydelse år 2011 att en idrottsperson med karriären bakom sig kommer ut med att älska någon av samma kön? Enligt RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund kan det vara betydelsefullt.
– På samma sätt som det blev med Anton Hysén. Alla bekanta ansikten som till vardags rör sig i kretsar där det finns en ängslan inför hbtq-personer, som det uppenbarligen gör i idrottsrörelsen, kan göra skillnad genom att komma ut.
– Dessutom tycker jag att Kajsa Bergqvist pratar om det på ett bra sätt. Hon belyser att sexualitet kan förändras genom livet. Att hon nu definierar sig som lesbisk och har en flickvän betyder inte att hon tidigare levt i en lögn i relationer till män. Jag tror många känner igen sig.
När Ulrika Westerlund tidigare i en intervju sade att hon tidigare varit gift med en man fick hon ett argt mail om att hon inte kallade sig bisexuell.
– Men då levde jag helt som flata. Det måste ju vara upp till varje person att sätta ord på sin sexualitet – och att berätta om den för andra.
Uppdaterad 2016-11-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!