Döma av de meddelanden som hon får på Instagram så har pappa kanske rätt. Dagligen får hon höra att hon ska dö för att hon är muslim, eller för att hon säger att hon är det.
När jag frågar vad hon får utstå mest fördomar för, att vara muslim eller för att hon är lesbisk, svarar hon att hon att det är värst att vara muslim.
Men Sara är inte rädd för hatet och hon tänker få Rainbow Muslims att bli ännu större. I somras deltog de för första gången med sitt eget ekipage i Stockholms Prideparad 2019 och hon besökte alla större Pridefestivaler för att föreläsa om att vara homosexuell och muslim.
Ställde in tal efter dödshot
– Det finns ingen rädsla i mig. Men det finns en försiktighet, och ja, jag tittar mig lite över axeln. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag kände ett obehag.
Framträdandet på West Pride i Göteborg tvingades hon ställa in i sista sekund efter att en man i publiken tog ögonkontakt med henne och drog fingret över sin hals.
Hon bor i Stockholm och arbetar inom skolan. Hon har en bra relation med sin frikyrkligt kristna mamma och varje söndag äter hon och flickvännen middag hemma hos hennes muslimska pappa med rötter i Libanon. När hon pratar blir det tydligt att hennes religion och starka gudstro inte står i konflikt med hennes sexualitet. Men det har inte alltid varit såhär självklart.
Sara föddes in i kristendomen. Hemma spelades lovsång och hon trivdes på frikyrkliga gudstjänster tillsammans med sin mamma och bror.
– Jag älskade det. Det var det bästa som fanns för mig. Alla kände varandra och det var en fantastisk gemenskap.
Har alltid haft en gudstro
Men det var något som skavde i kristendomen. Jesus som frälsare kändes aldrig helt rätt för Sara. Och att ta steget över till islam, hennes pappas religion var inte heller något som lockade.
– Jag har alltid haft en gudstro, där har jag aldrig tvivlat. Mitt problem har varit vad jag tror på, och jag tror inte att Jesus är Guds son, och därför kunde jag inte fortsätta som troende kristen.
När hon är 13 har hon börjat ta avstånd från sin kristna församling för att stå själv i sin tro. I samma ålder började hon också förstå att hon gillar tjejer.
– Jag hade en tjejkompis som berättade för mig att hon var bisexuell. Mitt svar då var ”gud vad du är äcklig”. Men efter det kunde jag inte sluta tänka på henne, och jag minns att jag började tänka att hon var jättevacker. Så jag slutade tycka att hon var äcklig och blev kär i henne istället.
Då var Sara inte ute med sin läggning som hon då såg som bisexuell, för att hon enligt sig själv, inte kunde erkänna att hon egentligen var lesbisk.
Konverterade till Islam och kom ut som lesbisk
När hon var 19 år skulle sökandet efter sin tro få större plats. Hon hade på slump fått kontakt med en avlägsen kusin från hennes pappas sida som bodde i USA med sin familj. De blev snabbt nära vänner och hon reste dit för att bo hos sina nyfunna släktingar under en period. De var praktiserande muslimer och bad fem gånger om dagen. Här väcks en nyfikenhet i henne på islam och en natt kommer Gud till henne i en dröm.
– Drömmen var inte en uppenbarelse att jag skulle bli muslim. Men jag tror att Gud sökte mig och sa att jag skulle läsa och undersöka om islam var det jag letade efter.
Efter noggrant studerande och övervägande konverterade hon till islam som 19-åring. Och när hon äntligen hittat hem i sin gudstro blev hennes hemlighet, att hon var lesbisk, allt tyngre att bära. Hon läste religiösa texter och kommer fram till att hennes Gud älskar henne för den hon är, och först då kunde hon komma ut.
– Låt inte någon berätta för dig vad islam är. Mycket av det man tror är islam är bara kulturen runtomkring. De som skriver till mig på sociala medier säger att jag är haram men de har inte ens läst koranen. Många muslimer upplever jag som extremt okunniga om den religion de faktiskt lever i.
Med det i ryggen lever hon idag som stolt lesbisk muslim. Även om hon inte längre går till moskén och ber.
– Jag kallar mig extremt troende eftersom jag inte praktiserar på ett traditionellt sätt. Jag kan inte fasta på grund av mediciner och jag ber till Gud på mitt eget sätt.
”Måste respektera att de inte vill ha mig omkring sig”
Att hon nu lever öppen både med sin religiösa övertygelse och sin sexualitet har mötts av blandade reaktioner från släkt och familj. Hennes kristna mamma, som tidigare tagit avstånd från homosexuella personer och bytt tv-kanal när hon sett två tjejer kyssas på Idol, tog emot både hennes konvertering och läggning med öppna armar. Men pappans muslimska släkt valde att ta avstånd.
– Pappa tog det jättebra, även om han blev lite ställd. Jag har fem bröder och de var alla med mig när det var dags att komma ut för pappa.
– Men min farbror ville inte att jag skulle umgås med min kusin längre för han trodde att det kunde smitta. När min pappa hörde att hans bror sagt det blev han fly förbannad. Det är en hård kultur med mycket heder och många tycker att han borde skämmas över mig, men det gör han inte.
Hur känns det att din släkt har tagit avstånd?
– Jag måste tyvärr respektera att de inte vill ha mig omkring sig, även om jag inte accepterar deras åsikt. Folk har sex utanför äktenskap, går mot röd gubbe och skiter i att betala skatt. Men mig ska de döma? Det är verkligen deras förlust.
Drömmer om att skriva hbtq-muslimers historia
Genom Rainbow Muslims blir det tydligt att hon inte är ensam om att bli utfryst på grund av sin läggning. Flera gästpostare har varit med om samma sak, och många väljer att vara anonyma för att undvika att bli outade.
– Även om gästpostare kan vara anonyma så är många väldigt oroliga för att deras identitet ska komma ut. Jag är inte expert och jag är inte utbildad i att hantera hederskultur men jag lyssnar gärna och försöker finnas till som ett stöd för de som vill. Jag tror att det skulle behövas en jourtelefon dit man kan ringa för att prata, för det är verkligen jättemånga som är fast i ett hedersförtryck. Det är en väldigt hård kultur och folk behöver hjälp och stöd.
Men trots att kontot lyfter fram ett problem som många hbtq-muslimer har så säger Sara att Rainbow Muslims framför allt ger dem hopp.
– Många som är inne och läser oss har tappat hoppet, så de tänker ”wow, det finns andra som är som jag”. Det är jättemånga som hör av sig och tackar.
Vad är drömmen med Rainbow Muslims?
– En dag hoppas jag att alla våra berättelser tillsammans kommer att bli en bok. Så förhoppningsvis skriver vi just nu hbtq-muslimers historia som hittills inte varit öppen.
Uppdaterad 2022-01-11
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!