På fredagen hålls ett samtal i Pride Kungsan där aktivister från de olika länderna diskuterar vad Sverige kan göra för att stödja kampen för mänskliga rättigheter, men den afrikanska närvaron märks även i flera andra punkter.
Seminarier kring hbt-aktivism i Zimbabwe och Uganda hålls i Pride Sergel, där även den sydafrikanska fotografen Zanele Muholi visar bilder från sin bok ”Faces and Phases”. I konsttältet i Pride Kungsan öppnar under onsdagen ”Proudly African & transgender”, en fotoutställning med tio porträtt och skildringar av könsöverskridande personer från sju olika länder i Afrika.
Utöver situationen i flera afrikanska länder rymmer prideprogrammet som vanligt en mängd internationella gäster och föreläsningar om olika platser i världen. Föreläsningen om hbt i Vietnam på torsdagen, filmen om den judiska palestinaaktivisten Ezra Nawi och fredagens diskussion om revolution i Nordafrika och Mellanöstern är bara några exempel.
Som vanligt kommer även solidaritetstanken att manifesteras i paraddelen ”Marching for those who can’t”, men nytt för i år är att pridefredagen bjuder på en solidaritetsgala i Pride Kungsan, med konferenciererna Özz Nûjen och Ametist Azordegan.
Inför fredagens solidaritetsgala kommer qx.se att publicera intervjuer med några av de inbjudna gästerna. För många av dem är det första gången de upplever en pridefestival, för vissa är det första gången de kan uttala ordet ”gay” utan att se sig över axeln. Deras upplevelser är en påminnelse om hur kampen för att få vara sig själv kan trotsa hot om dödsstraff och förföljelse. Vilka offer det kan kräva – och vad en svensk pridefestival kan betyda.
Uppdaterad 2017-09-26
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!