Du toppar listan för Moderaternas EU-kandidater. Är det en given seger?
– Jag kan bara hoppas att jag kommer in. Det är svenska folket som väljer.
Fem år som EU-parlamentariker är en lång tid. Vad behöver göras för hbtq-personer i EU?
– Det är massor som måste göras. Vi måste vara beredda att dra in EU-bidrag för medlemsländer som inte följer reglerna. Det är ett effektivt sätt att markera mot länder som börjar tumma på mänskliga rättigheter. Jag vill att könsneutrala äktenskap ska erkännas i hela EU. Vi måste dessutom lägga upp en tydlig hbtq-strategi och tillsätta en fond som jobbar med enbart detta.
Hur ser du på framtiden, som ibland känns överdrivet dyster?
– Jag har märkt att den unga generationen verkligen är hoppfull och det gör mig glad. Jag tror det kommer hända mycket positiva saker framåt tack vare alla unga. Men det är viktigt att vi inte låter länder komma undan med att behandla hbtq-personer och andra minoriteter illa. Det måste isåfall få konsekvenser.
Du själv är gay och jag antar att du rör dig bland människor från länder där det inte är lika accepterat och öppet som i Sverige. Har du någonsin valt att inte vara ärlig om din sexualitet?
– Nej det skulle jag inte säga. Men många blir förvånade när jag behöver rätta dem och säga att jag är gift med en man och inte en kvinna.
En stor snackis har varit återvändande barn till IS-anhängare. Vad är din ståndpunkt?
– Målet är att inte ha några IS-terrorister på våra gator. Många IS-medlemmar begår fruktansvärda handlingar, men sjävklart har vi ett ansvar att ta hand om och ta hem barnen som råkar illa ut.
Vad är det första du vill ändra på om du blir vald?
– Jag vill stoppa den fria rörligheten för kriminella. Hälften av alla inbrott görs av utländska stöldligor.
Finns det ingen risk med det lagförslaget att de som är utsatta, blir ännu mer utsatta?
– Om brottsligheten ökar i Sverige och andra länder är risken att det kommer sättas upp fler kontroller för att resa mellan lände, då drabbas de som inte gjort något. Idag utnyttjar kriminella den frivilliga rörligheten. Jag vill se ett polisiärt samarbete över hela EU.
Vad är du mest orolig över?
– Jag är mest orolig över utvecklingen i Ungern och den nedmontering av det civila samhället som skett där. Det har gått så fort och det blir så tydligt hur snabbt det kan gå åt helt fel håll.
Vem önskar du får en plats som EU-parlamentariker, som inte är från ditt egna parti?
– Bra och svår fråga (skrattar). Jag säger Fredrick Federley. Vi känner varandra sen tidigare och jag kan se en hel del gemensamt i våra frågor, inte minst gällande hbtq-rättigheter.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!