En fantastisk kvinna

Tis 31 juli kl 17:00

Fred 3 aug kl 15:00

Det chilenska dramat som – välförtjänt – stal hem Oscar för Bästa utländska film framför vår egen ”The Square”. Till skillnad från de de flesta Hollywood-filmer så har en riktig transskådespelare (Chiles första öppna) huvudrollen. Daniela Vega är magnifik som Marina, älskarinnan till en medelålders man. När denne avlider går hans familj till angrepp mot den utsatta Marina. En viktig, gripande film om transfobi med ett trovärdigt och aldrig förminskande porträtt av huvudpersonen. En film med såväl stort hjärta som kittlande, Almedovar-liknande fantasisekvenser.

 

The Rocky Horror Picture Show

Tis 31 juli kl 22.00

Ons 1 aug kl 22.00

Tors 2 aug kl 22.00

Fred 3 aug kl 22.00

En riktig kultklassiker från 1975 som enligt tradition ses på bio där publiken deltar genom allsång, dans och diverse rekvisita. Den galna skräckparodin tillika rockmusikalen handlar om pryda Janet och Brad som hamnar i ett kusligt slott i Transsylvanien där de möter transvestiten Dr. Frank-N-Furter (fantastiska Tim Curry i sin paradroll), hans bisarra gäng av pilska assistenter och festdeltagare samt inte minst Rocky – Franks muskulösa, inoljade kärleksbarn i guldtajts. Mellan alla catchy musikalnummer och absurda scenarior – ditt liv är inte komplett förrän denna upplevelse.

Leva. Älska

(förhandsvisning)

Ons 1 aug kl 17:00

Svensk dokumentär av Mette Aakerholm Gardell (som även gjort ”Ingen man i sikte” om tre generationer lesbiska) som skildrar våra äldre, ibland lite bortglömda hbtq-personer – seniorerna. 2013 öppnade Regnbågen, världens första seniorboende för hbtq-personer, och vi får följa tre av dess första hyresgäster när de flyttar in och landar i sina nya liv. Ingabritt har en speciell relation med sina barn, Thomas har ett förflutet i kvinnokläder och Agneta längtar efter kärlek. En vacker film där äldre gaypersoner får både minnas tillbaka och blicka mot framtiden.

And Breathe Normally

(förhandsvisning)

Tors 2 aug kl 17:00

Starkt, alltför relevant drama om den oväntade vänskapen mellan en smyglesbisk, ensamstående mamma som vägrar social hjälp och en guineansk flykting som åker fast i tullen och riskerar utvisning. Isländsk Sundance-vinnare som med subtila medel skildrar utsatthet och systerskap. Den hanterar även temat kring hur flyktingar, speciellt de med hbtq-koppling, bemöts och behandlas, samt den ovisshet och ångest de tvingas leva med. Debuterande regissören/manusförfattaren Isold Uggadottir levererar en trots kalla, nariga miljöer en fin, mänsklig berättelse.

Call Me By Your Name

Lör 4 aug kl 17:00

Fjolårets romantiska bögdrama är en av de mest framgångsrika och populära gayfilmerna på många år. En oväntad, förbjuden romans mellan 17-åriga Elio (Timothée Chalamet) och hans pappas amerikanska assistent Oliver (Armie Hammer) utspelas under en varm sommar i 1980-talets Italien. En finstämd kärlekshistoria som perfekt utnyttjar de ljuvliga miljöerna, den klassiska musiken och de suveräna skådespelarna som förvandlar karaktärerna till trovärdiga människor av kött och blod. James Ivorys Oscarsbelönade manus bygger på en roman av André Aciman.

Plats: Zita, Birger Jarlsgatan 37

T-bana: Östermalmstorg