Speciellt hbtq-världen har fått större spridning inom film och TV. Men är karaktärernas representation nog eller bör rollfigurerna speglas av skådespelarna själva? Det råder klart delade meningar. Redan vid homo- och bisexuella rollfigurer finns det ett missnöje kring att heterosexuella skådespelare ständigt får rollerna. När det kommer till transroller är debatten knappast lugnare.
Den senaste kontroversen inom ämnet berör filmen ”Rub and Tug” som handlar om den riktiga transmannen Dante ”Tex” Gill. Scarlett Johansson fick rollen och hbtq-communityt var inte sena att kritisera. Uppståndelsen fick så småningom Hollywood-stjärnan att hoppa av till kritikernas glädje men försvararnas irritation. Så vad är egentligen problemet?
Däremot finns kritiken mot att en cis-person som spelar trans cementerar fördomarna om att vara trans bara är på låtsas. Att det exempelvis räcker med smink och peruk för en man att bli kvinna. Föreställningen om att man bör kunna se att en transperson är trans. Flera transskådespelare har vittnat om att de inte sett ”trans nog ut” i producenters och rollsättares ögon. Det har varit standarden ända sedan transskådespelerskan Elizabeth Coffey Williams nekades rollen som Al Pacinos flickvän i ”En satans eftermiddag”. Anledningen? Hon såg för ”kvinnlig ut”. Rollen gick istället till cis-mannen Chris Sarandon som liksom Leto och Redmayne Oscarnominerades.
Sedan finns det kanske ännu starkare argumentet att ge transskådespelare en chans i filmvärlden. Även om vissa börjat synas i biroller i främst TV, där Laverne Cox i ”Orange is the New Black” är bland de kändaste, så lär det dröja innan de accepteras till att spela cis-roller som exempelvis Black Widow. Om cis-skådespelare tar transrollerna, vad finns då kvar för transskådespelarna? De lär knappast dyka upp i en romcom från Hollywood i första taget.
Men när ska transskådespelarna egentligen få en chans? Om inte nu, när?
Både i chilenska ”En fantastisk kvinna” och svenska ”Någonting måste gå sönder” spelas huvudrollerna av riktiga transskådespelare, Daniela Vega respektive Saga Becker. Både de och filmerna själva har fått fantastiska mottaganden och vunnit priser världen över (den förstnämnda bland annat Oscar). Det går om man bara vill. Vi ska aldrig begränsa skådespelares utbud men vi måste också släppa fram minoriteter i rampljuset. Det är inte bakåtsträvan utan vägen mot en framtid där alla får ta plats. Både på och utanför film.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!