I söndags var det dags för Malmö Prides årsmöte då bland annat förslag till en ny ordförande skulle hanteras. Men valberedningens förslag röstades ned med stor majoritet. Ett val som lett till en het diskussion i sociala medier och Malmö-media och som riskerar leda till att Malmö Pride tappar ekonomisk backning från staden.
Redan innan årsmötet ägde rum riktades kritik mot att kallelsen skickats ut 28 dagar innan istället för 30, vilket är stadgekravet. Kritikerna uppger även att valberedningens förslag till ny styrelse, där Nina Bylund förslogs som ny ordförande, inte offentliggjordes inom den utsatta tiden, tio dagar innan mötet.
Turbulensen inom Malmö Pride har pågått en tid där den anställda verksamhetschefen Chris Schenlaer gått ut med hård kritik via sin Facebook-profil och sjukskrivit sig med hänvisning till ”underskott på demokrati” i föreningen.
Kritiken har riktat in sig på att ordföranden för föreningen även varit anställd som chef för själva festivalen, så kallad ”Pridegeneral”. I Stockholms och Göteborgs motsvarighet är motsvarande poster uppdelade.
Vid helgens årsmöte där 84 personer la sina röster i ordförandevalet valde en stor majoritet att rösta mot valberedningen. Filip Filipek sitter därmed kvar på posten som ordförande, samtidigt som han är anställd ”Pridegeneral” och förutom att inneha de två ledande befattningarna i ett blir han tekniskt sett sin egen arbetsgivare.
Anklagas för maktkoncentration
Till SVT Skåne säger Thomas Ogard, som föreslogs till ny medlem av styrelsen av valberedningen, att Filipeks två positioner inom Malmö Pride leder till intressekonflikter.
– Man bör inte sitta i en styrelse som är ens arbetsgivare, säger han till SvT.
Filip Filipek säger till SvT att vice ordföranden skall utses till arbetsgivarrepresentant och lägger till att ”vi skall se om våra roller och anställningar måste förtydligas”.
Malmö stad skulle i måndags ha beslutat om en halv miljon i bidrag till förberedelser av World Pride 2021. Men det beslutet sköts upp efter de att de interna konflikterna blivit offentliga.
Om en vecka, den 4 april, ska kommunen bestämma om den resterande budgeten för evenemanget, ett belopp på sammanlagt 35 miljoner kronor. Till SVT Skåne säger Malmö stads kommunikatör Camilla Högberg att kommunen ”vill försäkra sig om att föreningen är stabil” och kan hantera det stora stundande Pride-evenemanget.
WorldPride 2021 har tilldelats Köpenhamn som tidigt inkluderat Malmö i arbetet. Malmö har bland annat lagt in 800 000 kronor för det gemensamma kampanjarbetet. Malmö Pride arrangeras i sommar i juni månad, två månader tidigare än vanligt på grund av krockrisk med EuroPride som arrangeras i Stockholm och Göteborg i augusti.
Uppdaterad 2018-09-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!