– När RFSL bildades den 21 oktober 1950 så var det 35 män och 1 kvinna som samlades i en privat lägenhet, berättar nuvarande ordföranden Ulrika Westerlund för QX. Efter det formella så dansade man till musiken från en radiogrammofon.
Ulrika skrattar till över bilden av den festen.
– För de 35 männen var det säkert skojigt när de dansade till grammofonmusiken. Jag hoppas bara att den enda kvinnan lyckades hitta någon att dansa med lite senare!
Svenska RFSL var först en avdelning av det danska förbundet av 1948. Den 21 oktober hade man samlats vid Haga portar för att sedan gemensamt ta sig till lägenheten där en självständig svensk förening tog sin form.
– De första 20 åren så hade RFSL först och främst en väldigt stor social roll, säger Westerlund. Det var först på 70-talet som de första svenska Prideliknande paraderna hölls.
Men politiskt arbete fanns redan med tidigt i RFSL, berättar Ulrika Westerlund. Redan 1953 skickade föreningen in en skrivelse om att göra äktenskap möjligt för par av samma kön.
– Då kanske man inte riktigt kunde ana att det skulle ta 56 år innan det blev verklighet! Det är uppenbarligen ett önskemål som är väldigt viktigt för många, då som nu, säger Westerlund.
Med 70-talet kom de första paraderna i Örebro och även Uppsala och några tappra försök i Stockholm som mot senare delen utvecklades till Frigörelseveckor och ockupation av Socialstyrelsen. Den politiska delen av rörelsen tog allt mer plats.
– Även om RFSL inte kan ta äran av alla förändringar som skett i samhället när det gäller hbt, så har närvaron av en stor och stark organisation berett vägen för många andra, säger Ulrika Westerlund blygsamt och lägger till.
– En viss roll kan man nog säga att vi spelat!
Det stora genombrottet politiskt hänför Ulrika Westerlund till 90-talet, med partnerskap, insemination, adoption och framväxten av Pride-festivalen.
– Den enorma synligheten som kom med EuroPride 1998 har även haft stor betydelse för politiken liksom för framväxten av många flera mötesplatser.
Steg för steg har politik och ett allt mer effektivt lobbyarbete blivit betydelsefullt, men den andra viktiga delen av organisationens arbete och funktion lever kvar.
– Skall det vara en fest för hbt-personer i mindre städer så är det just RFSL som ordnar den, konstaterar Ulrika Westerlund.
Den 21 oktober 2010 är starten för 60 nya år för RFSL!
– Jag ser för mig att vi utökar vårt internationella samarbete, säger Westerlund om framtiden. RFSL är en av världens äldsta hbt-organisationer och de framgångar som vi haft använder rörelser i andra länder där man inte arbetat så länge som en inspiration. Vi har många sådana kontakter och jag hoppas att dessa skall utvecklas vidare.
Och så är ju knappast kampen över på hemmaplan. I ett pressmeddelande som gick ut under torsdagen sammanfattar hon.
– På vår agenda just nu står flera familjepolitiska frågor, kampen mot hatbrott, hälsofrågor, och transpersoners, hiv-positivas och asylsökande hbt-personers rättigheter.
Till QX påminner hon om det mål som står i organisationens program. Ett mål som innefattar att man skall lyckas så bra att man inte längre skall behövas.
Men tills dess så finns alltså en rad frågor att arbeta med.
– Vi skall ses ännu mer tydligt som en sexualpolitisk organisation, en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter och vi skall vara en social organisation, säger hon. Det skall finnas många skäl till att man skall se RFSL som en viktig organisation som man vill stödja och bli medlem i.
På lördag klockan 19.00 inleds festen med bland annat Rikard Wolff, Maryjet och Jan Hammarlund på scen och det blir tal och hyllningar fram till 22 då festen fortsätter med DJ och dans. 220 kronor kostar entrén med 10% rabatt för medlemmar i föreningen.
Uppdaterad 2016-12-01
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!