– Jag tror det beror på att folk har mer sex, och mer oskyddad sex på sommaren. Man reser och träffar andra människor, säger Anders Karlsson. Han är klinikchef på Venhälsan i Stockholm, en mottagning för män som har sex med män.

Än så länge finns inga färdiga siffror på hur förekomsten av hiv och könssjukdomar ser ut efter sommaren, men det Anders Karlsson och hans kollegor kan konstatera är att det kommit fler som velat testa sig hos dem från mitten av augusti.
– Pride spelar en viss roll, där träffar man många människor och har möjlighet att ha sex med flera olika personer. Dock har det varit en trend i alla tider att det är fler som testar sig efter sommaren, berättar han.

Anders Karlsson understryker att det är klart värt att gå och testa sig även om man inte märker av några symptom.
– De flesta könssjukdomarna kan vara symptomfria och även hiv. Så det är viktigt att testa sig i vilket fall som helst, i synnerhet om man är kille som har sex med killar. Får man klamydia i rumpan eller halsen märks det ofta inte, och nättesten räcker inte till där eftersom de bara testar urinet.

Han konstaterar att vanliga vårdcentraler kan förutsätta att man är heterosexuell och därför hänvisa till webbtestning av urin och då finns två val. Antingen får man som bög vända sig till en mottagning som inriktar sig mot killar som har sex med killar, eller så får man stå på sig och se till att man blir testad även i rumpa och hals.

– Vi försöker propagera för det här i övrig vård, men det är svårt att få genomslag säger Anders Karlsson. Han understryker också att man har rätt att göra ett hivtest på vilken vårdinrättning man vill, och man har rätt att vara anonym och slippa visa legitimation.

Könssjukdomarna ökar hela tiden, förutom klamydia. Anders Karlsson säger att killar som har sex med killar måste få en ny syn på sin sexualhälsa.
– Jag tror vi är i en fas, där man ska testa sig regelbundet, beroende på hur ofta man har sex. Det ska vara precis som med tandläkaren. Man ska inte vänta på symtom, utan ha bra vanor från grunden.