Mot bakgrund av flera oroande rapporter om hur hbtq-ungdomar mår i Sverige idag säger RFSL-Ungdoms ordförande Felix König att instaserna från samhället sida är för få.
– Alldeles för få kommuner och landsting tar sitt ansvar att se till att det finns mötesplatser för regionens hbtq-ungdomar. All forskning visar att mötesplatser är det enklaste och bästa sättet att förbättra hälsan bland hbtq-ungdomar, säger Felix König.
Ungdomsförbundet prisade tidigare i år ett av de få initiativ som tagits för att ge hbtq-ungdomar en mötesplats, B Free, i Karlstad. Och under året har Stockholms alternativa mötesplats, Egalia, kämpat hårt för sin överlevnad bland annat med hjälp av privata stödpengar.
– En mötesplats där man kan känna sig sedd, träffa andra som en själv, och få nya kompisar, kan förändra många ungas liv. Fler kommuner borde satsa på sina hbtq-ungdomar, menar Felix König.
* HBTQ.
På senaste tiden har begreppet hbtq börjat användas allt flitigare av den hbt-politiska rörelsen i Sverige. H står för homosexuell, b för bisexuell, t för transperson och q för queer.
I Norge används begreppet lhbt – där l står för lesbisk och i Danmark används begreppet lgbt eller hbt. I Finland har Pride-rörelsen utökat till att säga hbtiq där i står för intersexuell.
Uppdaterad 2017-01-24
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!