Skall man döma av de tal som partiledarna höll i Visby under Politikerveckan så är det miljöpartiets Maria Wetterstrand som fått rollen att driva hbt-frågor.
I sitt tal under avslutande lördagen tog hon i ett långt avsnitt upp regnbågsfamiljers problematik. RFSLs vice förbundsordförande Christian Möllerop recenserade talet som ”mycket positivt”.
– Miljöpartiet stödjer flera av de reformer av familjepolitiken som RFSL driver. Nu väntar vi med spänning på att få se vad som också kommer att genomdrivas i praktiken. Miljöpartiet har stora möjligheter att få gehör för sina uppfattningar hos sina samarbetspartier. Vi hoppas att de tar den chansen, säger Christian Möllerop.
I sin kommentar till Maria Wetterstrands och Peter Erikssons dag i Visby tar Möllerop även upp RFSLs krav på en förändring i lagar och vård gällande transsexuella och transpersoner.
– Det är skamligt att Sverige fortfarande har en lagstiftning där en viss grupp i befolkningen är föremål för tvångssterilisering. Här skulle Miljöpartiet kunna vara en stark offentlig röst – och vi förväntar oss att de kommer att vara det snart, nu när frågan är som allra mest aktuell, säger Christian Möllerop i sin kommentar.
Mer från Almedalen:
Möjlighet till fler än två vårdnadshavare, kräver RFSL RFSL hoppas på Monas stöd Hiv och unga i RFSL-krav på Centern HBT-sossar kritiserar Apoteket Folkpartiet kritiseras för passivitet RFSL tar strid för ”verklighetens folk” Regeringen presenterade ny biståndspolicyMaria Wetterstrands om regnbågsfamiljer vid talet i Visby
”För några dagar sedan träffade jag en nybliven pappa nere vid Hamnplan. Barnet har en till pappa och två mammor. Jag frågade när han skulle få vara föräldraledig, men han berättade att han inte kunde vara det över huvud taget. För i Sverige kan bara vårdnadshavarna vara föräldralediga. Och de kan bara vara två. Oavsett hur många föräldrar barnet har.
Två andra nyblivna föräldrar jag känner var tvungen att ljuga för sjukvården för att de inte har rätt att få hjälp med assisterad insemination på sjukhuset, detta för att de inte är ett par. Lena hade inte ens möjlighet till att få hjälp i Sverige när hon ville bli mamma utan är förvisad till den dyra och krångliga processen att inseminera utomlands.
I ett omodernt Sverige går socialministern ut och säger att vissa familjer ”helst inte” borde ha barn. I ett modernt Sverige kan alla bilda familj på det sätt som de önskar och barn kan leva tryggt oavsett hur deras familj ser ut, utan att samhället krånglar till det. Jag känner att det är dags för att modernisera Sverige.”
Uppdaterad 2017-06-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!