Regnbågsflagga på bilen – det räckte
Det var på torsdagen 24 juni som Joshua Borden lämnade sin lägenhet på Möllevångsgatan, nära Folkets park, där hans kollegor väntade i en bil, på väg till jobbet. Joshua arbetar som informatör på Safe6, en avdelning inom RFSL Skåne och bilen bar därför RFSL:s logotyp och en regnbågsfärgad dekal.
Joshua Borden satte sig i förarsätet, men då han skulle köra iväg blockerades vägen av fyra tonåringar på två mopeder. Joshua berättar att han tutade, men att ungdomarna inte flyttade på sig, utan istället började köra med längs bilen och sparka på dess sidor.
– De skrek ”jävla bögar”, och när jag skulle köra därifrån slog en av mopedisterna sönder sidorutan, medan en annan kastade något mot bakrutan, som splittrades. Det regnade glas över våra huvuden, berättar Joshua Borden.
– Jag kommer från Kalifornien, och tänker att ett hatbrott som detta kanske kan hända i USA, men jag trodde aldrig att det skulle hända i Sverige. Kanske har det att göra med att ungdomarna hade utländsk bakgrund, men den frågan är så tabu i Sverige att jag knappt törs nämna det.
Joshua stannade bilen en bit bort, för att undersöka skadorna och ringa på polis.
– Vi väntade i mer än 30 minuter, men ingen polisbil kom. En av ungdomarna hade följt efter och cirkuerade i området, så vi vågade inte vara kvar längre utan åkte till kontoret.
Hans Järvestam är chef för polisens länskommunikationscentral, de som skickar ut polisbilar, i Skåne och Blekinge. Han beklagar att inte någon bil dök upp.
– Normalt är pågående brott ett högt prioriterat ärende, som vi skickar patrull på. Vi åker ut på 250 ärenden per dygn i Malmö. Vid tillfället hade vi rånärenden och trafikolyckor med personskador, där utryckningspatrullerna var låsta, säger han.
Attacken inträffade 16.51. När polisen ringde upp klockan 17.26 var varken Joshua Borden eller ungdomarna kvar i området. Joshua, som bor där mopedgänget brukar befinna sig, menade att polisen kunde skicka ut en bil i förebyggande syfte.
– Jag kände mig orolig att gå hem från jobbet, eftersom de troligtvis var kvar och skulle känna igen mitt ansikte. Polisen sade något i stil med att de inte kunde skicka ut någon bil, men att jag skulle ringa om jag blev överfallen. Om de bara skulle ha en bil stående där, skulle de se att ungdomarna begår brott.
Sedan en tid tillbaka har Malmöpolisen tagit emot flera samtal om störande mopedgäng. Stefan Wredenmark, närpolischef i polisområde City, känner till problemet kring Möllevångsgatan.
– Det är stökigt där, och ett ställe som vi prioriterar. Vi har alltid en patrullbil området, men kan inte vara överallt jämt. Det är naturligtvis förjävligt att ingen dyker upp, vid den här typen av brott, säger han.
Är det frågan om ett hatbrott?
– Med tanke på att bilen bar regnbågsflagga, och på vad ungdomarna skrek så verkar det vara så. Däremot är hatbrott mot hbt-personer inget som jag ser som vanligt förekommande i området.
Joshua Borden tycker inte att polisens närvaro är tillräcklig. Han berättar att han några dagar före överfallet såg ett gäng om 20-30 ungdomar ge sig på en polisbil med två kvinnliga konstaplar.
– De skrek ”käringar” och bankade på sidorna. Polisen vågar väl inte göra någonting mot 30 personer samtidigt, av rädsla för att bli anklagade för att överreagera. Ungdomarna känner sig oövervinnerliga, säger han.
– Sen vet jag inte om fler poliser är den bästa lösningen. Vad kan de göra? Beslagta mopederna? Något måste ju hända i skolor och familj, för att det ska ge någon effekt.
Uppdaterad 2021-10-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!