Michael Saint Chukwulo flydde till Sverige efter hans pojkvän blivit misshandlad till döds i Nigeria. Väl här vågade han till en början inte berätta för myndigheterna om sin sexuella läggning och varför han tvingats fly. Han fick avslag på sin ansökan och kom igenom en vän i kontakt med RFSL som hjälpte honom med en ny asylprövning, den här gången med sanningen om hans sexuella läggning. Men hans ansökan avslogs återigen av Migrationsverket. Motiveringen var att han inte givit en tillräckligt detaljerad beskrivning av sina inre tankar när han insåg sin läggning. Men också för att han inte själv undersökt om homosexualitet är lagligt eller inte i Sverige.
– Man kan inte kräva att en person som kommer från ett land där det är kriminellt att vara homosexuell ska ha utredningsskyldighet kring hur lagstiftningen ser ut gällande homosexualitet i Sverige. Det är orimligt och kränkande, säger Aino Gröndahl som är Michaels offentliga biträde.
QX artikel var med i underlaget när Gröndahl överklagade beslutet, och förra veckan stod det klart att Migrationsverket drog tillbaka sitt beslut under en muntlig förhandling, och Michael fick permanent uppehållstillstånd.
– De förklarade att trovärdighetsbedömningen inte har gått till på rätt sätt och att de därför drog tillbaka sitt beslut. Som jurist så känns det jättebra att inte bara ha rätt utan att få rätt, och att Migrationsverket medger att de har gjort fel. Men samtidigt är jag förbannad över att det får gå till såhär. Vi skulle aldrig ha behövt överklaga, de skulle ha gjort rätt från början, säger Gröndahl.
När QX når Michael på telefon berättar han att han fortfarande inte kan förstå att det är sant.
– Jag har försökt vara positiv genom den här processen och tänkt att det kommer ordna sig. Men det har varit ett mycket svårt år för mig. Jag har känt mig hjälplös och rädd.
Nu försöker han blicka framåt och drömmer om att utbilda sig.
– Jag vill studera så att jag kan få ett bra jobb och försörja mig själv. Helst av allt vill jag arbeta inom äldrevården.
Slutligen vill han rikta ett tack till sina jurister men också till QX läsare.
– Det är otroligt att så många har läst min berättelse och att hela hbtq-communityt har varit så engagerade. Jag vill tacka alla som brytt sig och skrivit stöttande kommentarer efter artikeln publicerades. Nu är jag fri att vara den jag är, säger Michael.
Uppdaterad 2023-11-08
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!