QX har tidigare skrivit om hur svenska myndigheter efter det könsneutrala äktenskapets införande anger giftermålsdatum till den 1 maj även för de som tidigare ingick registrerat partnerskap. De som omvandlar sitt partnerskap till äktenskap får alla angett att de gift sig 1 maj 2009. Först om de så begär får de i personbevis även inskrivet när de ingick partnerskap. Detta har upprört flera personer som ingått partnerskap för länge sedan.
Ett annat problem som uppstått med den nya lagstiftningen är giftermål vid svenska ambassader utomlands.
Claes Odell och Håkan Nilsson ansökte i början av året om att få ingå partnerskap på svenska ambassaden i Paris.
– Vi har levt tillsammans i 24 år och i vintras bestämde vi oss för partnerskap, berättar Claes Odell för QX. Vi ville göra det på ambassaden i Paris. När vi ansökte var det ju partnerskap som gällde. Det var ont om tider så det blev den 4/12 -09, det fick vi bekräftat via brev av ambassaden.
Men när lagen i Sverige ändrades kontaktade svenska ambassaden som sig bör franska myndigheter för att höra om det fanns invändningar mot att äktenskap istället för partnerskap förrättades vid den svenska beskickningen.
Det fanns det. Så det planerade partnerskapet som efter den 1 maj istället blir ett äktenskap har fått ställas in.
Karin Nylund på Utrikesdepartementet berättar för QX att enligt Wienkonventionen skall ambassader inte utföra aktiviteter som bryter mot ”verksamhetslandets” lagar och att det är sed att man fråga värdlandet i samband med att nya regler som kan påverka verksamheten på ambassaden införs.
Frankrike, som har en version av partnerskapslagen, hade inga problem med registrerat partnerskap men meddelade att man inte tillåter att svenska par av samma kön, enligt svensk lag gifter sig på svenska ambassaden i Paris.
Claes Odell fick i mailväxling med Claes Bergdahl på UD en lista över de länder där ambassaderna har vigselrätt. Enligt Bergdahl är det ”sannolikt” att få av de länderna tillåter att samkörande par kan ingå äktenskap på svenska ambassaden.
I listan finns förutom länder med direkt antihomosexuell lagstiftning även länder som Turkiet, Brasilien, Israel och Japan.
Även i ett land som Spanien, där man har könsneutral äktenskapslagstiftning blir det problem för Claes och Håkan att gifta sig eftersom man där kräver att minst en av de som ingår äktenskap på en ambassad skall vara bosatt i Spanien. Samma krav har Portugal.
På UDs hemsida står att den nya äktenskapslagen kan ”få konsekvenser för möjligheterna att vigas vid svensk ambassad”. Någon information om vilka svenska ambassader där det är möjligt att ingå äktenskap för par av samma kön anges dock inte.
Claes Bergdahl säger till QX att frågan om äktenskap på ambassaderna även för par av samma kön utreds inom regeringskansliet, men han har ingen möjlighet att ange hur lång tid detta kommer att ta.
QX ringde även upp Svenska kyrkan som sedan den 1 november i år förrättar kyrkliga äktenskap även för par av samma kön.
– Vi får titta över frågan, säger Lena Källgren Rommel till QX.
Svenska kyrkan i utlandet lyder inte som svenska ambassader under Wienkonventionen. Däremot råder olika regler i olika länder även för Svenska kyrkans verksamhet..
I några länder där Svenska kyrkan finns viger man enligt landets egna lagar. I andra utförs endast kyrklig välsignelse av ingångna äktenskap.
Vid svenska kyrkan i Danmark, Norge, Finland, Grekland, Spanien och Tyskland kan vigsel enligt svensk lag utföras av kyrkoherde eller sjömanspräst.
Lena Kjellgren-Rommel säger till QX att man efter vår fråga nu kontaktar justitiedepartementet för att höra vad som kommer att gälla vid vigsel i de svenska kyrkorna i dessa länder.
Uppdaterad 2019-11-14
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!