– Berätta vad ni vill göra i projektet.
– Inledningsvis vill vi göra en kunskapsinhämtning för att kartlägga behovet och intresset. Poängen med projektet är att vi behöver nå de här ungdomarna. Kartläggningen ska också hjälpa oss förstå vad som ska göras för att utbilda yrkesverksamma, alla som på något sätt jobbar med ungdomar. Och viktigast av allt är att vi vill kunna utveckla en verksamhet för att stödja de här individerna.

– Vad kan ALMAeuropa bidra med i projektet?
– De har en lång erfarenhet av arbete med hedersrelaterade frågor, bland annat har de gjort en intervjustudie där de har träffat många utsatta ungdomar. De har en gedigen erfarenhet, och har även arbetat en del med hbt-frågorna. Vi kommer in med vårt hbt-perspektiv för att stärka det arbetet. Alltså har vi ett stort utbyte av varandra.

– Hur ska osynligheten av hbt-ungdomar utsatta för hedersförtryck kunna brytas?
– För det första behövs större kunskap bland vår personal och bland andra som jobbar med ungdomar. Att vi måste lära oss att känna igen problematiken är helt avgörande. Det måste finnas en vuxenvärld som ser de här ungdomarna. När det gäller hedersfrågor generellt har nog de flesta en viss koll när det gäller unga tjejer som utsätts, men inte att även hbt-personer är en utsatt grupp. I den bästa av världar kan man önska att alla yrkesverksamma tar sitt ansvar och skaffar sig kunskapen, men så är det ju inte. Därför blir bemötandet dåligt. Det är också en stor brist att vi inom hbt-rörelsen inte har velat eller vågat ta ställning tidigare. Vi ska inte acceptera förtrycket, vi måste vara tydliga och för att få bort förtrycket måste vi våga säga ifrån.

Felix König berättar att de väntas få svar av Allmänna Arvsfonden i slutet av året eller i början av nästa år. Han hoppas förstås att det beviljas så att projektet blir verklighet.

Fakta ALMAeuropa
ALMAeuropa är en ideell organisation som arbetar för jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter. De är politiskt och religiöst obundna.
ALMAeuropa arbetar med att informera, utbilda och utveckla arbetsmodeller samt skapa opinion.
Källa: ALMAeuropa

Mer läsning: almaeuropa.org