– 10-årsjubileum, hur gick firandet till?
– På morgonen hade vi information i huvudentrén klockan 9-12 och föreläsningar och mingel höll på mellan klockan 10 och 12.
– Vilka kom?
– Det var fullt med folk, bland annat representanter från RFSL, andra kvinnokliniker, Lafa (Landstinget förebygger aids), Socialstyrelsen, Mamma Mia (mödravård för lesbiska), Danderyds förlossning (Regnbågsprojektet), Psykhälsan, och fertilitetsenheterna.
– Berätta om föreläsningarna.
– Jag själv presenterade min enkätundersökning om lesbiska och bisexuella kvinnors hälsotillstånd. Sule Parmhed som är överläkare på Kvinnokliniken Sesam SÖS berättade tillsammans med Mari Svanberg Risberg, överläkare på Hudkliniken om mottagningens historik och om hur det ser ut i dag, men också om funktion och de vanligaste orsakerna till besöken. Sedan pratade Suzann Larsdotter, hiv- och hälsohandläggare på RFSL om sin uppsats om kvinnor som har sex med kvinnor med fokus på sexuellt överförbara sjukdomar och säkrare sex. Vi öppnade också upp för frågor.
– Vilka frågor och diskussioner kom upp?
– På Suzann Larsdotters föreläsning diskuterades och konstaterades att mycket fortfarande ser ut på precis samma sätt som för 10 år sedan, när det gäller bemötande. Det är det heteronormativa tänkandet som finns kvar, så där finns mycket att göra.
– Vad var det som lockade folk att komma på firandet?
– Våra jätteintressanta föreläsningar och för att det är en viktig mottagning för lesbiska, bisexuella och transpersoner. Bland dem finns många som tidigare dragit sig för att gå på en gynekologundersökning, men nu kommer de. Vi fyller ett syfte och de slipper komma ut här hos oss. De senaste åren har även fler transpersoner kommit. På jubileet ville vi visa att vi finns och att vi kommer att fortsätta i samma omfattning.
– Hur vill du sammanfatta dagen?
– Trevligt, och många givande diskussioner.
Fakta SÖS gynekologmottagning för hbt-kvinnor
I dag omfattar mottagningen även bisexuella kvinnor och transpersoner och tar emot över 300 kvinnor varje år. Mottagningen fungerar som en vanlig gynekologmottagning och hjälper till med bland annat gynekologisk undersökning och behandling. Efter 2005 års lag om assisterad befruktning utgörs nästan 50 procent av besöken av kvinnor som önskar bli gravida.
När mottagningen startade visade en undersökning att lesbiska och bisexuella kvinnor i högre grad än heterosexuella kvinnor aldrig tidigare genomgått gynekologisk undersökning och cellprovtagning. I och med en särskild mottagning är det många som gör sitt första besök hos en gynekolog. På mottagningen arbetar gynekologer, barnmorskor, kuratorer, sjuksköterskor och undersökerskor och all personal har hbt-kompetens.
Mottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor
Tel. 08 – 616 11 44
Telefontider:
Tis kl. 10.00-11.00
samt torsdag 15.00-16.00
Källa: Södersjukhuset
Uppdaterad 2020-10-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!