En lång rad organisationer för mänskliga rättigheter, däribland RFSL och Amnesty International, kräver att den nya censur-lag som presenterades för Ugandas parlament i onsdags, skall dras tillbaks.
I lagen förslår ett förbud mot ”att uppmuntra till homosexualitet”. Lagen innebär ett förbud mot att publicera information, ge bidrag, upplåta lokaler eller andra resurser till verksamhet som anses uppmuntra till sexuella kontakter mellan personer av samma kön.

Det arbete som bedrivas såväl av Ugandas hbt-organisationer som internationellt arbete för hbt-personers rättigheter liksom en stor del av arbetet som förs för att bekämpa sjukdomen aids, skulle därmed kriminaliseras.
– Lagförslaget är ett slag i ansiktet på demokratiutvecklingen i Uganda, säger David Kato från Sexual Minorities Uganda. Den går emot den inkluderande anda som är nödvändig för vår ekonomiska och politiska utveckling. Den anda i vilken detta förslag är skrivet är djupt odemokratiskt och icke-Afrikanskt.
De senaste månaderna har en allt mer intensiv kampanj först mot homosexuella i Uganda, ledd av olika kyrkor med tydliga kontakter till amerikanska evangelistiska organisationer. I våras organiserades möten där påstått tidigare hbt-aktivister ”avslöjade” hur informationskampanjer inkluderat ”rekrytering” av barn och spridning av ”pornografiskt” material.
Media i Uganda har hängt på den antihomosexuella trenden och publicerat namn och bild på personer som man ansett är homosexuella. Personer som uppfattas som homosexuella, säger organisationerna bakom uppropet, utsätts för dödshot, utstöts av sina familjer och har även förlorat sina jobb.
I det nya lagförslaget ingår att den som inte inom ett dygn rapporterar en person de känner som är bög, lesbisk, bisexuell, transperson eller någon som stödjer dessas rättigheter, riskerar själv att fängslas.
– Detta lagförslag kommer ytterligare bekräfta att det anses OK att attackera och till och med döda någon som uppfattas som lesbisk, gay, bisexuell eller transperson, säger Victor Mukasa från International Gay and Lesbian Human Rights Commission. Det är regeringens ansvar att omedelbart dra tillbaks detta farliga förslag.
I uttalandet uppges att den nuvarande lagens paragraf 140 straffar ”köttslig kontakt med en annan person mot naturens lagar” med upp till 14 års fängelse. I lagförslaget som lades fram i onsdags stadgas att ”brottet homosexualitet” skall kunna ge livstids fängelse och i ett tillägg kan dödsstraff utdömas för det man kallar ”förvärrad homosexualitet”.
I uttalandet understryks att dagens lagar är ett arv från det brittiska kolonialväldet. Lagar som infördes för att komma till rätta med det kolonialmakten ansåg var ”onaturlig sexualitet”. Det menar man är bevis för att homosexuella och könsöverskridande beteenden var en del av den ugandiska kulturen innan kolonialtiden.

Mer om Uganda hos Human Rights Watch

Hetskampanjerna fortsätter i Uganda Film om ugandiska hbt-aktivister Gayaktivister i Uganda vann i domstol Ugandan police torture gay activist Ugandisk hbt-aktivist besökte Nyköping Hetskampanjen i Uganda fortsätter Homohatiska utbrott efter mediakampanj Ugandas Stonewall börjar i rätten UD lovar driva hbt-frågor i samtal med Uganda Amnesty fördömer trakasserier i Uganda Uganda förbjuder samkönade äktenskap