– Vi vill att regeringen och Fredrik Reinfeldt sätter ner foten när Litauen skriver ”tomtelagar” som de gör, sa Philip Wendahl, RFSLs ledamot i internationella utskottet, när Litauens nya morallag diskuterades på Pride House i onsdag.
Philip Wendahl tycker att regeringen borde agera inte bara när det gäller situationen i Litauen utan även när andra politiker inskränker hbt-rättigheter genom att stoppa parader, införa moralregelverk och trakassera människor.
Kan du kort beskriva vad RFSL gör just nu i EU-frågor och gentemot andra EU-länder? frågade Martin Andreasson, ordförande för HBT-liberaler och dagens moderator.
– Nu är det Pridefestival i Stockholm och vi firar Pride och har Pridehouse, en fantastisk möjlighet som tyvärr är helt omöjlig i våra grannländer i Europa.
Han förklarar att där ligger utgångspunkten för RFSLs internationella arbete, och att de utgår från att hbt-rättigheter är mänskliga och lika rättigheter som är universella. RFSL bedriver aktivism genom insamling av pengar för att stödja verksamheter och aktivistgrupper runt om i Europa.
Angående Litauens nya morallag tycker Birgitta Olsson (fp) att det skulle behöva byggas en hbt-allians, inte bara på Europanivå utan även globalt till exempel från Sydafrika och andra länder som tagit progressiva steg.
– Litauen har ju faktiskt skrivit på den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, där hbt-personers rättigheter är grundlagsskyddade. Det är en extrem dubbelmoral som landet visar upp.
Peter Öholm, handläggare på Svenska Helsingforskommittén berättar om deras arbete med hbt-frågor. De jobbar med tre tematiska områden, rättssäkerhet, yttrandefrihet och antidiskriminering. Inom det sistnämnda har de valt att inkludera hbt-rättigheter som en central mänsklig rättighetsfråga.
– Det kan ju låta självklart för oss som sitter här, men är inte en självklarhet i de länder där vi jobbar, framförallt i forna Sovjetunionen och forna Jugoslavien, säger han.
Strategin är att försöka lyfta hbt-frågor som en generell mr-fråga, och att skapa länkar mellan mr-organisationer som lokala mr-aktivister och Amnesty-grupper med gräsrots hbt-aktivister för att försöka få dem att jobba för exempelvis lagändringar.
Martin Andreasson frågar Birgitta Olsson hur hon ser på Sveriges roll som ordförandeland under det kommande halvåret när det gäller hbt-frågorna.
– EU fyller en funktion när man talar med en gemensam röst utåt. Hbt-förtrycket finns ju än grövre i till exempel Iran, Saudiarabien, i många afrikanska länder och i Latinamerika. Där kan EU ofta vara tydliga som när det gäller tortyr och dödsstraff med mera, men också piska på inåt. Det är ohållbart att länder är med i EU och samtidigt sysslar med censur och förtryck av mänskliga rättigheter. Då kan man ju undra varför de är med.
Uppdaterad 2016-11-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!