Protest mot homofobisk imam

Imam Dr. Abu Ameenah Bilal Philips tillhör salafismen, en riktning inom sunniislamisk fundamentalism och han driver en öppen hatkampanj mot homosexuella. I föredraget ”Homosexuality – Contemporary Issues” som finns utlagt på videosajten YouTube rättfärdigar han att man dödar homosexuella. Antagligen når han miljontals unga muslimer via webben och har många anhängare.
I Al-Nur moskén i Berlin ville Bilal Philips hålla föredrag i lördags. När gayorganisationen Lesben- und Schwulenverband LSVD protesterade kraftigt utlovade inrikessenatorn Ehrhard Körting att göra allt vad han kunde för att förhindra att imamen skulle tala i Berlin. Al-Nur moskén ligger i den invandrartäta stadsdelen Neukölln. Där bor många invandrare från arabstaterna och Turkiet men även ganska mycket gayfolk, bland dem HBT:are som själva har muslimskt bakgrund. LSVD håller just på med en stor affischkampanj där berlinborna uppmuntras på tyska, turkiska och arabiska att respektera samkönad kärlek. I sista minuten meddelade moskén att imamens föredrag fick ställas in på grund av tidsförhinder. Enligt LSVD:s uppgifter kom han inte alls till Tyskland så att även flera föredrag i andra städer städdes in.
– Men vi vet inte om han verkligen hade förhinder eller om myndigheterna vägrade honom inresetillstånd, säger presstalesmannen Alexander Zinn.

Den brittiska organisationen Islamic Education & Research Academy meddelar på sin hemsida att imam Philips deltar vid dess kommande islamisk propagandatur och att han framträder i sex större städer i slutet av juni. Det är dock ännu inte klart om han får resa in i Storbritannien. 2007 vägrade den australiensiska regeringen honom inresetillstånd och klassade honom som en nationell säkerhetsrisk. För tillfället får han inte heller resa in i USA.
Volker Beck, en känd gay- och människorättsaktivist och ledamot av tyska förbundsdagen, kräver att Philips beläggs med inreseförbud till EU. Förbudet gäller redan den jamaikanska reggaemusikern Sizzla Kalonji som uppmanat att döda bögar. Trots inreseförbudet lyckades Sizzla förra året med att framträda i Wien.