HBT- festivalen i Göteborg har tagit fasta på att förändra samhällets heteronorm, genom kultur och konst. Parollen är, hos varje människa finns ett behov av att se sig själv reflekterad i samhället.
På världskulturmuseet kommer IDAHO att innehålla samtal om hatbrott och en reading ur Riksteaterns och Regionteatern Västs pjäs No tears for queers, baserad på boken med samma namn, skriven av Johan Hilton.
För HBT personer i Sverige är de verbala kränkningarna vanligast. Beroende på vilket kön eller könsidentitet man har skiljer sig övergreppen åt. Enligt RFSLs erfarenhet är det transpersoner som utstår flest verbala kränkningar av HBT gruppen. Men någon statistik finns inte tillgänglig.
– Heterosexuella män har säkert en större tolerans mot lesbiska än mot homosexuella män. Det är lite pornografiskt med lesbiska, medan killar blir mer provocerade av killar som tänder på andra killar. Inget vetenskapligt, men jag tror att det har med psykologi att göra, makt, könsperspektiv, säger Claes Briné, HIV och hälsohandläggare på RFSL i Göteborg.
Någon som själv har blivit utsatt för grova påhopp på grund av sin kärlek är Nicklas Axelsson. Att hålla hand och hångla lite på allmän plats, räckte för att han och hans dejt skulle bli attackerade av ett par unga män.
– De kastade stenar på oss, som tur var blev vi inte träffade, då hade det kunna gå riktigt illa, berättar Nicklas Axelsson, som bland annat arbetar som HBT- informatör på RFSL.
Vid ett tidigare tillfälle blev han attackerad med glas och flaskor. Attackerna har lett till att det känns ännu viktigare för honom att visa vem han är. Men ändå väljer han, och många med honom sina tillfällen, som de av erfarenhet har lärt sig att akta sig för. Då kanske man gömmer händerna under en jacka så att ingen skall se.
– Vissa tillfällen väljer man att inte hålla hand, även om jag egentligen känner att det är just då jag borde.
Ibland handlar det bara om blickar, om Nicklas Axelsson och exempelvis en dejt har hållit varandra i handen och pussat varandra hej då. Folk tittar och ibland kommenterar de. Nicklas Axelsson tror att det hjälper att fler och fler är öppna med sin kärlek, då blir rädslan för det okända mindre. Han sammanfattar det så här: Rädsla = fobi = hat.
– Det kan uppfattas provocerande att två killar visar varandra manlig kärlek och kysser varandra, det bryter emot den invanda normen för hur killar ska vara med varandra.
– Ibland får man ta lite skit för att synliggöra oss. Vi måste vara mer ute och visa vår kärlek.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har hatbrottsanmälningarna mot HBT- personer haft en stadig ökning i Sverige de senaste tio åren. Claes Brinè, på RFSL tror även att det finns ett stort mörkertal som inte polisanmäler.
– Många vill inte skylta med sin läggning för myndigheter eller vill inte komma ut offentligt. Ytterligare en orsak kan vara att man inte litar på polisen, man vill inte ta risken att möta en homofobisk polis. Många har negativa erfarenheter av polisen sedan tidigare, man har fått ett dåligt bemötande, säger Claes Briné.
Något som tillbakavisas av polisen Thomas Petersson, analytiker på polisenheten i Göteborg.
– Nej. Det är ingen genomgående machokultur. Bland Sveriges cirka 17000 poliser kan det såklart finnas några homofober, men polisen ska ju representera det svenska samhället, och då är det klart att några slinker med.
Han tycker själv att polisens statistik över brott mot HBT personer inte överensstämmer med verkligheten, och att alla brott inte anmäls.
-Det finns sätt som samhället kan jobba förebyggande med dessa problem genom att sprida mer information om HBT personer. Men de allra flesta kan gå ut i samhället och blir inte alls trakasserade eller förolämpade. Samhället vänjer sig mer och mer, menar Thomas Petersson
Att de flesta kan gå ut i samhället utan att bli kränkta stämmer inte med verkligheten. Nicklas Axelsson menar att polisen behöver utbilda sig och få en sund HBT kompetens. Han tror att polisen många gånger inte förstår innebörden av att vara en HBT person. Polisen skulle till exempel kunna ha en hatbrottsjour, eller starta upp den nedlagda HBT gruppen som fram till för ett år sedan fanns till inom Göteborgspolisen.
– Det känns inte som att hatbrott är något som prioriteras hos polisen, i synnerhet inte mot HBT personer, eftersom det är så få som anmäler. HBT personer har vant sig att bli påhoppade och förolämpade och utgår från att de inte får stöd eller någon hjälp inom polisen, och det skapas en ond cirkel.
Fakta IDAHO:
IDAHO grundades den 17 maj 2004 av fransmannen, genusforskaren, skribenten och gayrättsaktivisten Louis Georges Tin. Det var den 17 maj 1990 som WHO världshälsoorganisationen, bestämde sig för att ta bort homosexualitet från sin lista på mentala sjukdomar. Tanken med dagen är att lyfta fram problem genererade ur homo- och transfobi, exempelvis hatbrott, våld och hot genom att visa filmer, shower, debatter och seminarier.
Uppdaterad 2021-03-31
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!