Killarnas vägar korsades när de gick andra året på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Oskar återvände från ett utbytesår i USA och började i Daniels klass. Båda hade kommit ut den sommaren och efter fyra månader gick de till Gretas nattklubb i Göteborg tillsammans.
– Vi misstänkte att den andra ville gå dit för att träffa någon annan, men i själva verket ville vi bara ha varandra.
Eftersom de var 17 kom de inte in på klubben och i stället avslutade de kvällen hemma hos Oskar och the rest is history. Parets första resa bokades efter att de varit tillsammans i en knapp månad och att de upptäckt en delad passion för geografi och att upptäcka världen. Första resan bar av till Rom under påsklovet och efter det åkte dom till Kalifornien och New York för att hälsa på Daniels amerikanska familj, och i trean på gymnasiet åkte de till Tyskland, Belgien och England på höstlovet. Och nu är de alltså uppe i över 100 länder.

Resorna som ligger dem varmast om hjärtat är en resa till Sydafrika där de träffade Aprilyn från Singapore, som i dag är en av deras bästa vänner, medan de volontärarbetade med räddade djur som lejon, tigrar, leoparder, giraffer, och strutsar.
– Kapstaden är en av världens coolaste städer och hade det inte varit för det skakiga säkerhetsläget hade vi gärna testat att flytta dit i ett tag.
De gillar även San Francisco där de pluggade ett tag.
– Det är en otrolig stad på så många sätt, men tyvärr också med många problem. Vi älskar området omkring the San Francisco Bay Area. Naturen är så vacker, människorna är öppna och det finns en härlig energi där.

Daniel är ansvarig för logistik som flygbokningar och hotell. Han driver också sin egen YouTube-kanal Nonstop Dan (som han haft sedan han var 12) om flygplan, så det är hans esse. Oskar ansvarar för allt på Oskar and Dan-kanalen, som startades efter att de under flera år besökt, pluggat och bott i en rad länder, och bestämt sig för att börja filma sina upplevelser.
– Hela livet är lite som en konstant blandning av jobb och semester. Allt vi gör de flesta dagar spelar vi in för YouTube. Vi gör vårt bästa för att budgetera in tid där vi inte tänker på jobb, men det är enklare sagt än gjort.
Hur lång tid tar det att klippa en resefilm?
– Det beror lite på temat och hur “viktig” videon är. Är det bara en vanlig vlogg eller berättar videon en cool historia som har en chans att bli riktigt framgångsrik på YouTube? Men i runda svängar tar det cirka 45 minuter – 1,5 timme per minut av färdig video och de flesta av våra videos är runt 15 minuter, så det blir cirka 15 timmars jobb.

YouTubes algoritm påverkar vilka vloggar som blir mest framgångsrika och ibland blir vloggarna från ett specifikt land jättepoppis i just det landet. Den resan som överlag fått flest reaktioner var resan till Saudiarabien 2019.
– Vi visste redan innan att det skulle bli mycket ståhej runt det, och givetvis förstår vi varför. Att ett gaypar beger sig till ett av världens mest socialt konservativa länder är inte vardagsmat. Men det var nu eller aldrig, för vi hade en dröm om att besöka alla världens länder, och Saudi ville vi få avklarad så snart som möjligt. När vi la upp våra videos från Saudiarabien blev det mycket diskussion på Saudiska Twitter där flera argumenterade för att vi som gay måste bli välkomnade som vilka andra turister som helst och att vår läggning inte borde spela någon roll. Att vi har fått folk i några av världens mest socialt konservativa länder att ens diskutera det här ämnet är vi så sjukt glada och stolta över.

Hur resonerar ni kring resmål där HBTQ+rättigheter kränks?
– Vi vill inte låta någon del av de vi är stoppa oss från att se världen eller leva vår dröm. Vi tar alltid seden dit vi kommer och respekterar lokala lagar och attityder. Vi går mer eller mindre tillbaka in i garderoben när vi besöker många länder, vilket är det priset vi måste “betala” för att kunna göra det vi gör, och för oss är det värt det. Vi får se, uppleva och lära oss om så mycket som vi inte hade kunnat ta del av annars.
Oskar och Dan menar att världen inte är statisk, utan i ständig förändring.
– Det var inte länge sedan HBTQ-rättigheter kränktes i Europa och västvärlden, och de kränks ju fortfarande på många sätt där. Flera europeiska länder exporterade sina kristna lagar under kolonialismen, vilket ofta är anledningen att många afrikanska och asiatiska länder fortfarande har lagar mot homosexualitet. Till och med i så kallade “världsledare” som USA finns det delstater som aktivt försöker ta bort HBTQ-rättigheter eller där det är farligt att vara transperson eller dragartist.

”Nu har vi förmånen att ha skapat en tillräckligt stor inkomst online för att finansiera våra resor till fullo”

– Social förändring måste komma först för att attityder ska kunna förändras. Ta ett ställe som Dubai. Förenade Arabemiratens regering, en absolut monarki, har fortfarande mycket strikta anti-HBTQ+lagar på papper, men verkligheten är en helt annan. Dubai är lite av en “safe haven” i Mellanöstern dit många HBTQ-personer kommer från resten av regionen för att kunna vara sig själva. Både utlänningar och lokala emirater lever relativt öppet. Vi känner flera gays i Dubai som lever mer eller mindre helt öppet, till och med inom jobb som militären. Dock är PDA (Public Display of Affection) inte egentligen tillåtet för någon, varken hetero- eller homopar, vilket är mer av en kulturell preferens för “att hålla tillgivenhet bakom stängda dörrar”.

De har inte varit med om något negativt för att de är gay, däremot får de en del negativa kommentarer online.
– Vi försöker vara bra ambassadörer för HBTQ-communityt och vill visa folk runt om i världen att vi är människor precis som de. Något av det mest fantastiska är också när vi får meddelanden från gays i konservativa länder som är så glada att vi besökte deras hem. Vi tycker att många i väst fokuserar för mycket på att bojkotta eller utestänga dessa länder, när det egentligen handlar om att aktivt försöka förbättra livet för HBTQ-personer som bor där. Situationen kan inte bli bättre om vi inte försöker hålla en öppen dialog i stället för att peka finger

Så, era bästa packtips?
– Du behöver aldrig så mycket kläder som du tror förutom underkläder och strumpor, där behöver du fler! Saker vi alltid har med är bagagevåg, fläckpenna (instant stain remover), vätskeersättning (Resorb), termometer (för att kolla om man har feber), zinktabletter (hjälper att förebygga förkylning om man börjar känna sig lite sjuk) och andra kosttillskott. Om du reser med check-inbagage, packa alltid ett extra ombyte i kabinväskan ifall din resväska skulle komma bort/bli försenad.

Hur har ni råd att göra detta? Ni är bara 25 men har redan besökt stora delar av världen?
– De första åren levde vi extremt billigt. Vi snackar billigaste hotellen eller AirBnBs, ofta bara två måltider om dagen och bara alla gratis turistaktiviteter vi kunde hitta där vi var. Vår budget för två personer var cirka 12 000 kr per månad. Nu har vi förmånen att ha skapat en tillräckligt stor inkomst online för att finansiera våra resor till fullo. Vi tjänar pengar på våra två YouTube-kanaler och marknadsföring för sponsorer. Nu för tiden kan vi unna oss tre måltider om dagen och hotellrum med fönster (skrattar).

Pandemiåret 2020 var självklart tufft ur ett reseperspektiv och de befann sig på Bali när flera länder började stänga sina gränser. Den 17:e mars åkte de hem till Sverige och stannade där fram tills slutet på året. Sen började de sakta och försiktigt resa igen, fast då med en helt ny utmaning med att lista ut alla test- och vaccinationskrav.
– Under 2020-2022 tog vi säkert 70+ covidtest!

Vad har ni för drömresemål ni inte varit i?
– Chile, Namibia och Mongoliet. Sen vill vi så gärna till Grönland och Antarktis. Oskar har en fascination för riktigt ödsliga öar och vill gärna åka till Tristan Da Cunha och Kurilerna söder om Kamtjatkahalvön i Ryssland. Daniel är mindre taggad på den idén…
Nåt land ni inte vill åka till?
– Nej! Vi tror det finns saker att se och lära sig överallt.

https://www.youtube.com/oskaranddan
https://nonstopdan.com/oskar-and-dan