QX åker till Peking några dagar, och det första som slår oss när vi kommer hit är storleken. Den skall ju inte ha någon betydelse sägs det men här har den verkligen det. Peking, eller Beijing som man egentligen säger, är en enorm stad. Och siffran 17 miljoner invånare växer i allt snabbare takt. Under de senaste åren har staden växt så det knakat och hela stadsdelar har jämnats med marken för att ge plats åt lyxhotell, kontor och shoppigcentra med glänsande fasader och ultramodern design.
Men fortfarande finns här många spår av tusenårig historia och kulturutbudet är enormt.

Vi åker taxi från flygplatsen, ja vi åker taxi överallt. Det är billigt i Kina och du kommer långt för bara några tior. Solen har lite svårt att ta sig igenom den tjocka smoggen och andledningen till detta är högst påtaglig – i Beijing finns över 3,6 miljoner bilar. Tillsammans med ett oräkneligt antal cyklar och fotgängare utgör dessa ett omfattande, om än dock fungerande trafikkaos som aldrig tycks sina. Idag finns ett välutvecklat tunnelbanenät, men taxi är än så länge det mest effektiva sättet att ta sig fram på.

Vi väljer att börja vår första dag med ett besök på Kinesiska muren, som med sina 6000 km utgör ett av världens största byggnadsverk (och nej, den syns inte från månen). Badaling, som ligger ca 80 km nordväst om Beijing är ett av flera ställen att besöka muren från. Här möts vi av ett myller av försäljare som sliter och drar i oss för att vi ska köpa svindyra souvenirer eller antikviteter av högst tveksamt ursprung. Här snackar vi verkligen ”Made in China”.
Känslan av att promenera på muren och att slås av den fantastiska utsikten är makalös och lämnar ingen oberörd. Men efter en halvtimma är vi nöjda och åker den 1,5 timme långa färden tillbaka mot staden (taxi tur och retur går på en femhundring).


Gäst på gayklubben Destination

Storstadsmänniskor som vi är har vi bestämt att utforska stadens nattliv och då framför allt gaylivet. Finns det överhuvudtaget något sådant? Jodå visst finns det. Även om Shanghai anses vara den kinesiska stad som har störst och bäst utbud av gayställen så har Beijing de senaste åren fått ett allt större utbud av barer, saunas och klubbar för homosexuella. Det är inte längre förbjudet med att vara gay i Kina och även om det inte visas full förståelse för homosexualitet i alla läger, så är det officiellt accepterat.
Hur utvecklad din gaydar än må vara så tror jag inte att du har så stor användning av den här. Kineserna är diskreta och det finns inget direkt gayområde att förlita sig på och barer och klubbar är utspridda. På internet kan man hitta vad som är aktuellt. Mesh, the Bear Den och Destination är några ställen som nämns i gaysammanhang.

Gäst på gayklubben Destination
Jerome (t.v) med vän

Vi beger oss till Destination, (Gong Ti Xi Lu 7). Klubben anses vara det allra bästa på Beijings gayhimmel, den är snyggt inredd med modern västerländsk design och priserna är givetvis därefter, även om det inte kan anses som speciellt dyrt i svenska mått mätt. Söta stajlade pojkar möter oss i baren med vänlighet och västerländsk jargong.
I entrépriset på ca 60 RMB (knappt 65 svenska) ingår även en drink, om än en svag sådan. På Destination är det en blandad publik och trendfaktorn är hög. När vi kommer dit är klockan inte mer än halv elva och lokalen är inte ens halvfull. Vi träffar Jerome i baren. Jerome är från Schweiz och bor i Beijing sen två år där han jobbar för ett dataföretag.
– Destination är det bästa stället just nu och det enda att räkna med i stort sett. Det är rätt glest med folk i veckorna men ett väldigt drag fredag och lördag, då är det ös på dansgolvet. Men det kan vara svårt att komma kineserna nära, dels beror det på att alla inte kan engelska så bra och dels är en del killar s.k MB:s (moneyboys) som inte drar sig för att komma i kontakt med utländska besökare, och då i synnerhet deras välfyllda plånböcker.
– Jag träffar oftast killar, som liksom jag jobbar här eller som är turister.

Rocco och Jay

Efter viss möda får vi kontakt med två kinesiska killar. De presenterar sig som Rocco och Jay (Yeah, right) och säger att Destination är det bästa stället att befinna sig på just nu i Peking.
Så vi stannar kvar. Kvällen fortsätter men gästerna lyser med sin frånvaro även om stämningen är god och musiken bra. Vi har helt klart valt fel kväll den här gången.



Om då homolivet kanske lämnar en del att önska så har staden något annat att erbjuda som inte brukar vara helt främmande för oss homosar, nämligen SHOPPING.
Det här är paradiset för alla shoppingstinna bögar och flator. Det som inte finns att köpa här finns inte. Med vassa armbågar, ett stort tålamod och framför allt mycket tid är det bara att ge sig ut och fylla kassarna.
De stora varuhusen och de prestigefyllda modehusen finns även här representerade på de stora avenyerna. Märkesbög eller inte, kopior eller äkta, välj själv.
Vi väljer att utforska Xuishui (Silk Market), en inomhusmarknad i sex våningar. Ett djupt andetag rekommenderas innan du går in, för det tar inte lång tid innan försäljarna börjar dra i dig och det händer att de inte nöjer sig med att dra i dig, de har en förmåga att springa efter dig en bra bit innan de släpper taget. Det är svårt att säga nej, men var bestämd och tuff, annars står du som oss, med halva kassen fylld med damkläder och handväskor och annat du inte alls hade tänkt köpa. Men vi fick ner priset i alla fall.
Övning ger färdighet heter det och det gäller i allra högsta grad här. Pruta hårt, 50 % kan kännas bra men är oftast en riktigt dålig affär.En tredjedel av priset de säger första gången ska du som högst betala, oftast ännu mindre. Glöm för guds skull inte att prova det du tänkt köpa hur krångligt det än kan vara. S, M, L och XL har väl aldrig kommit i så många skepnader och mina stackars 42:or blev genast till 46:or. Här finns verkligen allt du kan önska i kläder, väskor, skor och smycken.


Rocco och Jay

Att resa till Peking är en fantastisk upplevelse. Men om man har förhoppningen att finna en dekadent Berlinliknande asiatisk pärla eller en het kokande gayscen likt Barcelona ska man tänka om.
Spara det till nästa resa och ägna dig åt kulturen, maten och shoppingen i stället. Du kommer garanterat hem med en upplevelse utöver det vanliga och en garderob fylld till brädden inför sommarens resa till Sitges eller Mykonos.


Rocco och Jay

Glöm inte massagen

När ryggen börjar värka och benen är trötta efter timmar av sightseeing och shopping kan det vara en god ide att ägna lite tid åt kropp och själ. Massage är helt enkelt ett måste.
Det finns många ställen att välja på, (kvaliteten och fräschören kan variera på de billigaste) och du får en timmes fotmassage för runt 50 lappen. De bättre kedjorna som Dragon Fly och Tai Pan erbjuder duktiga massörer och inramas av vackra och rogivande miljöer. För runt 150 RMB får du njuta en timme klassisk helkroppsmassage eller en orientalisk oljemassage. Här erbjuds ofta andra varianter och kroppsbehandlingar, som ”Hot Stone treatment”, ”koppning” eller ”ear candeling”. Men det kanske inte alltid känns så avslappnande med heta stenar på benen och brinnande vaxstrutar i öronen och det utlovade resultatet kanske inte alltid uppfylls. Satsa istället på en bra paketlösning som ”Royal Delight”, ”The Ultimate Indulgence” eller den kanske välbehövliga ”Hang Over Relief Massage”. För mindre än 300 RMB får kroppen garanterat 1-2 timmars njutbar upprättelse och du kommer sova gudagott och vara redo för nästa dags äventyr.

Läs också

Kinas första Pride – det omöjliga blev möjligt Kina kommer ut – snart

Resereportaget publicerades i QX januarinummer 2010:
QX januari 2010 som PDF