Forskning

Lambda Nordica – tidskrift för homosexualitetsforskning, har getts ur med sitt fjärde nummer för år 2000.
Tidningen samlar texter inom gay och queer-forskningen i Norden och har hittills mest nått fram till de mest involverade.
Det är synd, för trots att detta nummer har en närmast humoristisk titel – ”Heteronormativiteten i receptionshistorien” – finns mycket spännande läsning bakom de 64 sidorna.
Numret tar upp två jubliarer: dels Karin Boye vars 100-årsminne firades i höstas och så en av den svenska gayrörelsens pionjärer, Eric Thorsell.
Paulina Helgeson skriver om myten om att Karin Boye var olycklig i sin lesbiskhet. Istället lyfter hon fram en kvinna som är sann mot sina behov och önskningar, trots sin tids syn på homosexualitet.
I en text av Tiina Rosenberg analyseras kritikernas tystnad kring det lesbiska temat i filmen ”Fucking Åmål”.
Järnbruksarbetaren Eric Thorsell uppmärksammas av den tyske skandinavisten Raimund Wolfert. Han tittar kritiskt på det sätt Thorsell själv framställt sin historia i Fredrik Silverstolpes bok ”En homosexuell arbetares memoarer”.
Avslutningsvis skriver Jean A. Gitenet en text om Didier Eribons bok ”Réflexions sur la question gay”. Eribons ser begreppet ”skymfen” som det som Gitenet tar avstamp i när han diskuterar den homosexuella identiteten. Och jag associerar omedelbart till debatten om Eminem som rasar inom den internationella gayrörelsen.

Lambda Nordica hittar du hos bokhandeln Rosa Rummet i Stockholm eller så prenumererar du direkt via svenskt postgiro 769220-5. För privatpersoner kostar det 245 kronor per årgång och för institutioner är summan 450 Kr.

Publicerad: 2001-02-08 16:10:38