Mode

Kjell Nordström har vid ett flertal tillfällen provocerat med sitt klädskapande. Hans visningar på QX-festen 1997 på Palladium visade kläder med porrbilder och shorts med enorma kukutfyllnader.
När han 1998 visade sin show under EuroPride på QX Party Factory-festen väckte inslaget med den döda prinsessan Diana starka känslor.




Idag sätter han norska känslor i svallning när han visar sina kollektioner ”Propaganda”, ”…being boring”, ”Circus Maximus”, ”Union” och ”Die Eva Braun Kollektion” på Oslo Spektrum.
Sedan i somras har han arbetat med den fascistiska estetiken och vid den första visningen av ”Propaganda” fick han positiva reaktioner i norsk media.
Hans andra ”nazi-inpirerade” kollektion ”Die Eva Braun Kollektion” premiärvisades i höst i Berlin.




Men nu är det andra stämningar som råder i Norge. Efter mordet på en ung mörkhyad norrman, utfört av en nynazist samlades nära 40 000 personer i en antinazistisk protest i torsdags.
Mot den bakgrunden har Kjell Nordström/BvB valt att markera avstånd mot nynazismen vid dagens visning.




De marscherande modellerna kommer bära märken med texten ”No Nazis” och ha fanor med antinazistiska budskap. Visningen sker i samband med NM i klippning och totalt 57 modeller och 35 stylister medverkar.

Om Kjell Nordströms markering kommer tas emot väl, trots de i övrigt fascistinspirerade kläderna återstår att se. Norges barn- och familjeminister Karita Bekkemellem Orheim gick i veckan hårt ut mot visningen och kallade den ”dumhet satt i system.”







Publicerad: 2001-02-04 12:00:00