STD

Under 2000 har antalet smittade i de vanligaste könssjukdomarna ökat bland män som har sex med män. Statistiken från Venhälsan visar på mer än en fördubbling av antalet gonorréfall. Bara på Venhälsan ökade antalet nysmittade från kring 50 fall 1999 till nära 160 fall 2000. Ökningen för syfilis är än mer dramatisk. Från 4 fall 1999 till 34 fall 2000. Tidigare på 90-talet fanns knappt några fall av syfilis diagnostiserade hos Venhälsan.
Den dramatiska ökningen bekräftas av siffror från hela landet av Smittskyddsinstitutet.
I dagarna kom dessutom Venhälsan med statistiken för antalet nydiagnostiserade med hiv. Även där har det skett en dramatisk ökning. Från 14 fall 1999 till 31 2000.

Totalt sett rör det sig om få personer, men ökningen oroar läkarna.
– Medianåldern på de nysmittade är 33 år för gonorré och klamydia, 37 år för syfilis och 38 år för hiv, berättar doktor Bo Hejdeman på Venhälsan.
Det rör sig alltså om en generation som levt med hiv-epidemin men som på senare tid ändrat säkrare sex-beteenden.

Exakt varför de medelålders männen ändrat vanor är för tidigt att säga. Det spekuleras om informationströtthet och en tro att det inte längre är så farligt att bli hiv-smittad. Men också om påverkan av nya kontaktmönster.
– Vi ser att många fått kontakt via Internet, berättar Hedde Ericsson, en av tre kuratorer på Venhälsan som har hand om kontaktspårningen och har samtal med de som är nysmittade.
– Det verkar som att många som söker kontakt via Internet skaffar sig ett förtroende för varandra som gör att man vid sina får en falsk trygghet när man träffas, säger doktor Anders Karlsson.

Ett tecken på en ny syn på säkrare sex är hur smittan överförts. Hela 40% av de som smittats av klamydia finns bakterien i stjärten. För gonorré är motsvarande siffra 35%. Det betyder att analsex utan kondom är vanligt.
– Hiv syns inte längre vilket kan ha signalerat ”faran över”, tror Hedde Ericsson.
– De nya bromsmedicinerna för hiv kan också ha gett en falsk säkerhet, menar Anders Karlsson.
Alla tre understryker att det inte finns en koppling mellan de som är känt hiv-positiva och den nya smittspridningen. Det förefaller som att den smittspridningen är inhemsk och inte som många tror importerad i samband med exempelvis semester resor utomlands.
– Man skyddar sig avsevärt bättre vid utlandsresor, konstaterar Bo Hejdeman.

Gonorré, syfilis och klamydia kan botas med antibiotika. Hiv är fortfarande en obotlig sjukdom som endast kan hållas i schack med en komplicerad behandling ofta med svåra biverkningar.
Det bästa skyddet mot smitta är att använda kondom.

http://www.smittskyddsinstitutet.se

Publicerad: 2001-01-19 14:00:39