Boy George

-För mig är det inget nytt längre men tydligen för utomstående. Jag har jobbat som DJ i sju år och många människor fattar inte ett skit vad jag håller på med just nu, säger han.
Fortfarande minns man Boy George som en av 80-talets största ikoner, ett uttryck som han inte gillar.
-Tja jag skulle aldrig få över mina läppar att jag skulle vara en symbol för 80-talet. Det är massmedia som hittat på det. Jag är inget nostalgifreak men anser att man måste visa respekt för det förflutna, Det är trist att mycket av vår kultur driver omkring i det förflutna, framför allt på musikens område och det märker man genom radiostationerna.
Den sjungande kameleonten har inget gott förhållande till varken brittisk radio eller tv.

-Framför allt BBC:s popkanal Radio One och MTV missbrukar sin makt. Står man inte på deras playlist är det slut med karriären. De betraktar mig som en jordisk kvarleva, som en rest från det förgångna. Alla som är födda före 1975 är något hemskt i deras ögon. Är man dessutom homoartist och utgör ett sexuellt hot, ja då blir det ännu svårare att få en platta spelad.
Här syftar han uppenbarligen på George Michaels video Outside, som censurerades i Storbritannien.
-Det är inte klokt att man däremot tolererar den heterosexuella besattheten av den lesbiska aspekten. Varför kan Madonna i lugn och ro få göra som hon vill med särade ben och visa tuttar och slickande damer? Därför att heteros fortfarande bara tycks klara av den delen av homosexualiteten.

Han tycker att det är löjeväckande att kanaler som Radio One och MTV inte kan stå emot alla dessa oräkneliga pojk- och flickgrupper. Det är hög tid för dem att ändra sig.
– Dagens popmusik har inget att säga, varken sexuellt, socialt eller andligt.
Han efterlyser mer sex i musiken.
– Westlife, Ronald Keating eller Britney Spears försöker allihopa att vara sexiga, men det är de inte!

Betraktar Boy George sig själv som sexig?
– Som sexig popstjärna, tillägger han. Ja, jag tror att jag lyckades att producera eggande och rytmisk popmusik. Genom min musik har många upptäckt den nedre delen av kroppen. Vita killar dansar bara ner till bältet. Svarta killar dansar längre ner.
Under bordet vickar han rytmiskt på höfterna.
– Jag försöker hitta ett sätt att förbinda underdelen med överdelen.
I början av sin karriär lade Boy George ner en oerhörd kraft på sin image med extremt överdriven make-up och utmanande sätt att klä sig. Nu, tjugo år senare, är hans make-up mindre framtonande och kläderna mindre chockerande.
– När man blir äldre förblir man antingen den samma eller utvecklar mer och mer en egen personlighet. Det sista gäller för mig. Också vad gäller klädsel. För mig talar klädseln om vem man är.

På sig har han en t-shirt med texten ”Suck DJ”. Hur förklarar han den?
– Det är ren och skär ironi. Jag har aldrig på mig modekläder. En del artister tror att de utövar makt genom att ha på sig Armani eller Gucchi. De är modebranschens offer. Det handlar om personlighet.
Det för in honom på avdelningen andliga värderingar.
-När jag växte upp matades jag med kristna värderingar och jag har accepterat att de nog aldrig kommer att försvinna. Men jag tycker att det vore bra om ungdomar fick möjlighet att också kunna välja mellan buddism, judendom, islam eller något annat. För mig är det omöjligt att kunna ansluta mig till något samfund, eftersom många religiösa grupper ofta reagerar negativt på saker som handlar om gayfrågor.

Med sitt band Culture Club har Boy George just återvänt från en revivalturne i USA.
-Den var lång – och intressant, skrattar han. Det kändes som att komma hem till julen och återse sin familj.
I januari återvänder han till Amerika för att ge ut sitt första DJ mix-album.

http://www.gaykrant.nl

Källa: Gay Krant

Publicerad: 2000-11-30 18:55:48