Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade under dagen att regeringen kommer att lägga en proposition, men inte nu under våren.
På tisdagskvällen hölls en debatt arrangerad av RFSL och RFSU med samtliga riksdagspartier närvarande. Frågan om när en proposition kommer och hur den kan komma att se ut blev den heta frågan.
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog berömde det egna partiets arbete med att sedan partnerskapslagen infördes metodiskt arbeta för att ”utplåna” skillnaderna mellan partnerskap och äktenskap.
På frågan om vad som skulle ske med äktenskapslagen om partiet haft egen majoritet svarade hon att ”vi skulle ha genomfört Hans Regners förslag som det ligger”.
Och så förklarade hon planerna på att oppositionen tänker ta ett initiativ i riksdagens civilutskott för att, om regeringen dröjer eller kompromissar med kristdemokraterna, riksdagen skall kunna anta lagen direkt.
– Hjärnspöken, kallade moderaternas partisekreterare Per Schlingmann oppositionens oro.
Miljöpartiets Yvonne Ruwaida kontrade dock och menade att de tre allianspartier som ställer sig bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning borde tacka oppositionen för ett riksdagsinitiativ.
– Ge inte upp och kompromissa om beteckningarna, sa hon. Betänk att ni har väldigt stark sits i den frågan. Det är bara kristdemokraterna i riksdagen som tycker annorlunda.
Vänsterns Alice Åström fyllde i.
– Jag har full respekt för alliansens situation nu när man har ett parti emot sig. Därför är det viktigt att vi driver på.
Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren stod just ensam i debatten när han framhöll att partnerskapet idag är att likställa med äktenskapet. En ordning partiet, till skillnad från för 12 år sedan, ser som positiv.
– Men vi menar att äktenskapet som begrepp är väldigt viktigt att behålla för relationen man och kvinna, sa han och menade även att ”barnperspektivet” bör vägas in.
Sjögren kritiserade även Hans Regners utredning för att vara för ”juridisk” och inte, som i Frankrike, ta in ”samhällskonsekvenser”. Regner i sin tur underströk att ”barnperspektivet” inte ”har ett dugg med äktenskapslagstiftningen att göra”.
– Det regleras i föräldrabalken, konstaterade han i sin inledning.
Den hetaste frågan just nu är begreppet ”äktenskap”. Trossamfunden, förutom Judiska centralrådet, menar att det begreppet skall behållas för tvåkönade relationer. Oppositionen fruktar nu att kristdemokraterna skall lyckas kompromissa bort begreppet äktenskap för att inte sätta käppar i hjulet för regeringssamarbetet.
Vid en rundfrågning av diskussionsledaren Tasso Stafilidis fick alliansens tre partier som tagit ställning för en könsneutral äktenskapslagstiftning chans att markera sin inställning.
– Vi har varit tydliga, sa Per Schlingmann (m). Äktenskap är viktigt för oss också. Det är känslomässig viktigt för människor av samma kön.
– Äktenskap är ett bra begrepp, sa centerns partisekreterare Anders Flanking.
– Svårt att hitta ett annat ord än äktenskap, sa folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Äktenskap skall gälla oavsett kön.
Sedan påpekades det från alla tre att man nu skall in i förhandlingar för att nå fram till ett gemensamt regeringsförslag.
Kristdemokraternas Lennart Sjögren konstaterade så återigen att:
– Äktenskapsbegreppet skall fortsättar vara reserverat för man och kvinna.

RFSL liksom RFSU och två av riksdagspartierna, v och mp, vill att vigselrätten skall ges till enskilda förrättare, inte som i det förslag som ligger, att trossamfund skall ges vigselrätt. Erik Ullhage (fp) såg den inställningen som problematisk, trots att flera samfund därmed kan tänkas neka samkönade par vigsel, enbart på grund av att de är homosexuella.
– Att tvinga blir på gränsen till religionsfriheten, sa han.
Alice Åström (v) och Yvonne Ruwaida (mp) argumenterade för.
– Detta handlar vare sig om tvång eller religionsfrihet, menade Yvonne Ruwaida. Vigselförrättning är myndighetsutövning och då följer man svensk lag och svensk lag skall vara fri från diskriminering.
Trots detta accepterar de två oppositionspartierna Hans Regners förslag för att få ”bredast möjliga majoritet”.
– Olyckligt att man inför en diskrimineringslag men vi tycker det är viktigt att man kommer till skott, sa Ruwaida och Åström la till.
– Vi ställer oss bakom men fortsätter driva frågan om icke-diskriminering.
Målet för de två är att civiläktenskap, där eventuella trossamfunds ceremonier sköts separat.

Per Schlingmann uttryckte under debatten förvåning över att dagen till stor del handlat om ”gnäll” och ”plakatpolitik” istället för att se det positiva.
– Vår ambition är att komma med en proposition. Det finns ingen anledning till oro, sa han och riktade sig sedan till Marita Ulvskog:
– Eller att ni behöver jobba på egna initiativ.
Marita Ulvskog noterade ”en viss nervositet” över att eventuella borgerliga ledamöter i riksdagen kan tänkas rösta för ett oppositionsinitiativ i riksdagen. Partnerskapslagen i början av 90-talet antogs på det sättet. Då med hjälp av bland andra Fredrik Reinfeldt.

Såväl RFSL som RFSU utlovade dock att ligga på och innan debatten uppvaktade RFSL justitieminister Beatrice Ask (m) för att lämna över sitt remissyttrande och pressa på för en snabb hantering.

Diskutera könsneutralt äktenskap i Qruiser-klubben

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=81405

Publicerad: 2008-01-16 18:38:38