Alla kulturer är ett slags hederskulturer. Heder och skam används ofta i uppfostringssyfte. ”Som du beter dig! – Man får ju skämmas för dig!” är kommentarer man kan höra en förälder säga till sitt barn. Detta resonemang förklarar den skam man som homo-, bi- eller transperson känner i förhållande till sin familj när man upptäcker att man inte passar in i heteronormen och därmed inte uppfyller föräldrarnas förväntningar.
En vanlig kommentar när man kommer ut i sin familj är ”hur kan du göra så mot oss” eller ”vad ska mormor säga?”, berättar Elisabet Nidsjö psykolog på RFSL Rådgivningen Skåne.
Oftast tar föräldrar och syskon dock till sig det, lär sig att förstå, accepterar det och respekterar det till slut. I andra familjer sker inte detta och i vissa fall tar man till våld och bestraffning för att få in barnet i familjens mönster igen. Det är inte alltid det är fysiskt våld det handlar om, det kan även vara psykiskt, till exempel att man osynliggör och fryser ut vederbörande. Problemet är så mycket större när man blir utsatt av familjen, som ju skall vara ens trygghet.
Heder.nu är ett projekt för att ge information, kunskap och stöd till unga som är utsatt för hedersvåld på grund av sin sexuella läggning. Hemsidan har fått 32000 besök på ett år. På den kan man läsa om sina rättigheter, vart man kan vända sig om man är utsatt och man kan ta del av andras berättelser. Heder.nu vänder sig huvudsakligen till unga utsatta, men man riktar sig också till de som arbetar med ungdomar. Projektet drivs av RFSL Rådgivningen Skåne och finansieras av Länsstyrelsen i Skåne län och Region Skåne, men ungdomar från hela Sverige hör av sig och det är okej.
Detta är ett urviktigt projekt, menar Nidsjö. Med Heder.nu synliggörs problemen och utsatta ungdomar kan se att de inte är ensamma.
Hur gör man om man blir utsatt?
Det beror på hur ens nätverk ser ut. Har man ett fungerande nätverk, kompisar, kompisars föräldrar, eller andra vuxna man har förtroende för, så kan man börja med att prata med dem, säger Nidsjö. Man kan också söka upp RFSL Ungdom som finns på flera ställen i landet, eller professionell hjälp om man känner att det behövs. För många räcker det med kompisar eller andra HBT-ungdomar. På RFSL Rådgivningen Skåne har utsatta ungdomar möjlighet till individuella samtal om sin situation.
Vi startar också en stödgrupp i oktober där utsatta får chans att träffa andra i liknande situation och där man får hjälp att hitta redskap att hantera situationen och kan höja sin självkänsla, avslutar Nidsjö.
Källa: Heder.nu
Publicerad: 2007-09-22 17:20:29
Uppdaterad 2017-06-08
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!