Om Homo – Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning – fick råda var det idag den 12 juni som remissen om ett könsneutralt äktenskap borde släppas.
Idag är det 40 år sedan förbudet mot rasblandade äktenskap upphörde i USA.
– Därför är det en osedvanligt lämplig dag att skicka ut utredningsförslaget om att äktenskapet skall vara öppet för alla, oavsett homo- eller heterosexuell läggning, på remiss, säger HomO Hans Ytterberg i ett pressmeddelande.
Förbudet mot ”rasblandade äktenskap” ansågs av landets högsta domstol strida mot diskrimineringsförbudet i konstitutionen.

I pressmeddelandet, som är en pik mot justitieminister Beatrice Ask (m) för att hon ännu inte släppt Hans Regnérs utredning om en förändrad äktenskapslagstiftning på remiss, nämns två domar som ledde fram till att förbudet mot ”rasblandade” äktenskap upphörde i USA.
I pressmeddelandet hänvisa dels till den avgörande domen ”Loving versus California” och dels till en äldre dom från 1948, ”Perez versus Sharp”
– Domarna i båda målen innehåller slående likheter med debatten i Sverige om rätten att gifta sig med den man älskar, även om den personen råkar vara av samma kön som man själv. Argumenten mot en sådan förändring av den svenska äktenskapsbalken återfinns alla i målen från 1948 och 1967, men då till försvar för förbudet mot rasblandade äktenskap, säger Hans Ytterberg. De är inte bättre nu än vad de var då.

Bland annat citeras i pressmeddelandet en formulering som slår fast:
”Friheten, likheten inför lagen och rätten att eftersträva ett lyckligt liv. Att rätten att ingå äktenskap är en grundläggande mänsklig rättighet och att den är en rätt för individen att gifta sig med den man själv valt, inte en statens rätt att kollektivt besluta vilka samhällsgrupper som skall kunna gifta sig med varandra eller inte.”

Den 11 december 1967 släpptes Stanley Kramers film ”Guess who is coming to dinner”, med Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Pointier och Katharine Houghton i huvudrollerna. Filmen tar upp just ”rasblandade” äktenskap och är en brinnande appell mot fördomar och för kärlek. Bland annat diskuteras ”hur barnen” kommer att få problem och hur omgivningen har svårt att accepterar. Till och med pappan Matt Drayton (Spencer Tracy) som är vit liberal kämpe mot rasism men trots det har svårt att acceptera att hans dotter gifter sig med en svart man.
En film med tydliga paralleller till dagens debatt.

http://www.homo.se/o.o.i.s/3823

Källa: HomOs hela pressmeddelande

Publicerad: 2007-06-12 17:16:18