Helsingfors blir centrum för GayEuropa under en veckas tid. Alla stadens gayklubbar har speciella evenemang i samband med ESC – Eurovision Song Contest och på tisdag blir det ett Queerseminarium om hbt-aspekter på festivalen.
Qruiser och QX är så klart på plats och på fredagen innan finalen blir det en Qruiser@DTM fest på Skandinaviens största gayställe – Don’t Tell Mama.
Att ESC är ett stor gayevenemang kan knappast någon ha missat i den finska huvudstaden. Största morgontidningen Helsingin Sanomat har fattat galoppen och gett ut en egen Gayguide på engelska.
Som officiell partner till ESC i Helsingfors har även det ”Europeiska året för lika möjligheter för alla” anslutit sig. En EU-kampanj som syftar till att främja mångfald och bekämpa diskriminering, bland annat på grund av sexuell orientering.
– Eurovisionsschlagerfestivalen är en utmärkt plattform för att informera människor om rätten till likabehandling och sprida budskapet om fördelarna med mångfald över hela Europa, säger EU-kommissionären Vladimír Špidla. Kan man tänka sig ett bättre forum än ett underhållningsarrangemang som samlar alla de olika kulturer och inriktningar som finns i Europa?

Och underhållning blir det! Alla gayklubbar i Helsingfors satsar stort med Storbilds-TV och på flera av klubbarna kommer artister och uppträder. Bland de som man kan se på gayklubbarna i Helsingfors märks Laura Voutilainen, Dimitry Koldun, Jason Oliver, Mihai Traistariu, Ricky Lavazza, Åsa Andersson, Sara Skoog och Thommy Fagerlund. Den lätt galna Eurovision Song Contest Fan Club har sin stora välkomstfest förlagd till gayklubben Hercules på söndag kväll. Artister från Finland och Lettland uppträder och vilka som går vidare i semifinalen och vem som vinner lär avhandlas grundligt den kvällen.
Qruiser och QX är såklart på plats och på fredagen är det fest med oss på DTM. Vi passar på att inviga vår ”Qruiser-lounge” med surfmaskiner på det som är Skandinaviens största gayklubb! Samtidigt med Qruiser-festen pågår även en MSC-Finland, läderfest på DTMs övervåning.
Hela Helsingfors lär stå på benen denna vecka och Helsingfors Stad meddelar att man ”är redo” att ta emot de förväntade 20 000 gästerna. I Esplanadparken blir det ett EuroVillage där de 42 länder som deltar presenterar sig och på fredagen arrangeras Helsingforsfest med parader och fest i hela stan. Senattorget blir platsen för de som vill se festivalen på storbild och se artistuppträdanden. Även Helsingfors stad inser att staden kommer invaderas av homosexuella och i sitt officiella pressmeddelande ingår en presentation av ”Gayvänliag Helsingfors”.

Jo visst – Det finns flygbiljetter kvar och hotellrum går att få tag på!

http://www.qx.se/guide/index.php?lista=107&typ=vecka

Källa: QX.se GayGuide Helsingfors

Publicerad: 2007-05-05 14:00:00