I Finland är det inte tillåtet med närståendeadoption för samkönade par, det vill säga att man har rätt att adoptera sin partners barn. Men enligt den undersökning Seta, Föreningen för sexuellt likaberättigande och Finlands motsvarighet till RFSL, nyligen gjort anser 80 procent av finländarna att barn som bor med föräldrar i ett registrerat partnerskap bör kunna fortsätta bo med den så kallade sociala föräldern efter att den juridiska föräldern gått bort. Av de tillfrågade kunde eller ville inte 13 procent svara på frågan och 7 procent motsatte sig att rätten blir fastställd i lag.
Den nuvarande lagstiftningen i Finland är problematisk för regnbågsfamiljerna. Varken intern eller extern adoption är än så länge tillåten, trots att en kommitté tillsatt av social- och hälsovårdsministeriet i Finland för fyra år sedan utredde barnets ställning i familjer med samkönade föräldrar och konstaterade att intern adoption inom familjen är det bästa sättet att lösa de problem som kan uppstå vid till exempel skilsmässa eller dödsfall. Också barnombudsmannen har påpekat att barnets ställning i familjer med samkönade föräldrar är ojämlik i jämförelse med barn som lever i familjer med särkönade föräldrar. I dag är det domstolen som fattar beslut om vem vårdnaden tillfaller om den juridiska föräldern i familjen dör.
– Vi känner till åtminstone ett fall där den sociala föräldern fått adoptera barnen efter den juridiska förälderns död, men det finns inte någon klar lagstiftning som tryggar barnens rätt till båda de föräldrar de växer upp med. Det gäller också vid en eventuell skilsmässa, säger Aija Salo, generalsekreterare för Seta.
I Finland har man nyligen haft riksdagsval och Seta har försökt få med adoptionsfrågan för samkönade par i regeringsprogrammet.
– Jag är optimistisk och tror att den här regeringen kan komma att föra vidare denna viktiga fråga. En majoritet av riksdagsledamöterna är glädjande nog för närstående adoption för samkönade par och statsminister Matti Vanhanen anser att det är upp till var och en att definiera hur en familj ser ut. Det är också glädjande att vi efter årsskiftet fick en lagförändring som gör det möjligt för båda föräldrarna i ett samkönat äktenskap att ta ut föräldraledighet. Dock inte samtidigt, vilket särkönade föräldrar kan.
Publicerad: 2007-04-10 14:35:48
Uppdaterad 2017-11-04
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!