Grattis!
Vad gör du på din 50-års dag?
– Det blir en stor fest i slutet på månaden. Varje tillfälle till fest!
Och på själva födelsedagen?
– Jag har befriat mig från arbete, men det blir inget speciellt firande på HomO.
Vilket är ditt viktigaste minne som RFSL-aktivist och RFSL-ordförande?
– Oj det var så länge sedan…
Viktigaste som skett under tiden som HomO?
– Jag har fått den frågan flera gånger. Det är svårt att peka ut någon enskild händelse eller förändring. Det som varit oerhört roligt och glädjande när jag tittar tillbaka 7,5 år är att vi då aldrig trodde det skulle varit möjligt att åstadkomma så mycket. Allas lika värde var en ickefråga för fackföreningar, kommun, landsting och andra statliga myndigheter. Man fattade helt enkelt inte att man hade någon anledning att engagera sig. Det har förändrat sig radikalt. Mycket mer borde naturligtvis göras men det finns en medvetenhet idag.
– Vi har idag en situation där försvarsmakten arbetar integrerat med frågan och där fackföreningarna i alla fall på central nivå tar sitt ansvar liksom kommuner, landsting och näst intill samtliga myndigheter. Jämfört med 1999 är det inte bara en stor förändring utan en artskillnad.
Hur ser framtiden ut för HomO?
– Jag är en av de som varit tydligast med att jag tycker det är bra att de olika diskrimineringsombudsmännen slås samman. Men det då under förutsättning att man bygger den nya myndigheten på rätt sätt. Inte som en klassisk svensk förvaltningsmyndighet för då finns det risk för att skapa hierarkier mellan de olika diskrimineringsgrunderna och då är det stor risk att sexuell läggning kommer hamna längst ned och tas tag i först när någon råkar komma ihåg det.
– Om man istället gör det som en kommission för mänskliga rättigheter med Justitieombudsmannen som modell och med kollektivt ledarskap som har gemensamt ansvar så tror jag att kraften kommer att bli större än vad den är idag.
På vilket sätt innebär det fördelar?
– Det innebär att man ger de olika diskrimineringsgrunderna samma status och samma kraft och att man bygger in sådana säkerhetsanordningar i den rättsliga ordningen så det inte blir beroende av vad en chef är engagerad i för fråga. Man får även ett riktigt fokus på mänskliga rättigheter och dessutom ger det stora samordningsfördelar när det gäller tillsynen så att vi slipper gå en och en till samma myndighet eller kommun.
Viktigaste frågan framåt?
– Det kanske låter tråkigt men det är att det systematiska, uthålliga envisa förebyggande arbetet får fortsätta. Att pressen fortsätter liksom att en tillsyn av att de allmänna lever upp till vår egen grundlag. Det är viktigare än att reparera när det redan gått sönder.
Källa: HomOs hemsida
Publicerad: 2006-11-08 12:30:43
Uppdaterad 2019-07-09
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!