Färöarna

Jógvan á Lakjuni, färöisk minister för kultur- och nordiska frågor fick ta emot en storm av kritik för landets hantering av hbt-frågor.
Kritiken framfördes då frågan om Färöarnas formella status i Nordiska rådet diskuterades. Idag är Färöarna som är en självstyrande del av Danmark och ingår liksom Grönland formellt i den danska delegationen.
Den socialdemokratiska gruppens talesman Mogens Jensen gick till hårt angrepp mot Jógvan á Lakjuni förslag om att ge Färöarna fullvärdigt medlemskap.
– Polisen kan inte lagligt följa upp frågor som rör diskriminering och våld mot homosexuella då Färöarna inte har en lagstiftning om att homosexuella inte får diskrimineras, sa han.
Enligt nyhetsbyrån Ritzau tog han i än mer då han sa att det är ”helt oerhört att Färöarna kräver att få likställas inom Nordiska rådet när nationen inte ens är i stånd till att sörja för likställdhet för sitt eget folk och inte respekterar de mest basala mänskliga rättigheterna.”
Jógvan á Lakjuni reagerade på utfallet och påpekade att frågan om att utöka diskrimineringslagen just nu behandlas i lagtinget (riksdagen) och underströk att Färöarna är en demokrati.
Enligt referatet på sajten norden.org blev han ”förnärmad” över att hans land blev angripet och anklagade främst danska medier för att bedriva hets mot Färöarna och färöingar i sin bevakning av misshandeln på Rasmus Rasmussen. Misshandeln, menade han, har blåsts upp. Och så påpekade han att Färöarna enligt undersökningar är det bästa landet att leva i.
– Det kan så vara att Färöarna är det bästa landet att leva i, men det gäller inte homosexuella, svarade Mogens Jensen enligt norden.org

Den namninsamling mot den färöiska hbt-politiken som QX.se tidigare skrivit om har den 1 november fått fler än 15 000 namnunderskrifter.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4742

Källa: Tidigare artikel om namninsamling

Publicerad: 2006-11-01 17:18:14