Anmälan mot tjejfest
Marie Nordström, jurist JämO, kommer att föredra diskrimineringsärendet (den anmälan som inkommit från en man som blev nekad tillträde till Miss Gay-festen på Pride) inom en snar framtid.
Vad kommer att hända när ni tar upp ärendet på JämO?
Vi kommer att diskutera om ärendet ska avslutas eller om det ska gå vidare. Ytterst är det Claes Borgström som fattar beslutet. Om han bedömer ärendet som olaga diskriminering kommer det att gå vidare och då får domstolen pröva ärendet. För att gå vidare med ärendet ska alltså JämO vara beredd att stämma motparten i tingsrätten.
Hur lång tid kan det ta innan domen faller om ärendet går vidare?
Om det träffas en förlikning mellan parterna, som innebär att anmälaren får ett skadestånd, går det fortare än om det blir rättegång. Det kan ta mellan ett halvår och ett år att få tid för huvudförhandling i Stockholms tingsrätt.
Om det bedöms som olaga diskriminering, vad kommer att hända med framtidens tjejfester då?
Bedöms det som könsdiskriminering blir det olagligt med tjejfester. Skulle sådana fester andordnas i alla fall har män som eventuellt avvisas rätt att vända sig till domstol för att få skadestånd.
Finns det någon chans att ärendet inte kommer att bedömas som olaga diskriminering?
Det finns ett undantag inskrivet i diskrimineringslagen, i nionde paragrafens andra stycke. Där står det att förbudet mot könsdiskriminering inte gäller om olika behandling av kvinnor och män kan motiveras av ett berättigat mål och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå målet.
Vad innebär det?
Att det är en tolkningsfråga. Det beror på hur man tolkar de så kallade rekvisiten, som i detta fall är berättigat mål och lämpliga och nödvändiga medel.
Kan du göra en bedömning om hur det här målet kommer att tolkas?
Nej, jag vill inte säga något om det än. Det som vi får diskutera är om det är ett berättigat mål att skapa arenor för lesbiska och om det målet hindras av att killar tar över uteställen. Vi måste också diskutera om det därmed är lämpligt och nödvändigt att helt förbjuda män.
Tänkte man inte på detta när lagen stiftades? Har de tjejfester som hittills förekommit missats?
Det är svårt att förutse alla situationer som kan uppkomma när man stiftar en ny lag. Det kan ibland vara motiverat med ett undantag från lagen och därför ska man vara försiktig med att ha för strikta ramar.
JämO var för ett undantag på grund av att positiv särbehandling kan främja jämställdhet, men det fanns ett motstånd som resulterade i att möjligheten till undantag från förbjudet mot könsdiskriminering blev snävare än det JämO förespråkade.
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4691
Källa: Läs mer: Höstens stora tjejfest inställd
Publicerad: 2006-10-03 17:10:22
Uppdaterad 2023-03-16
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!