Musik

Dancehall-sångaren Buju Banton, vars sång som uppmanar till att döda bögar säljs fortfarande i skivhandeln. Och enligt uppgift från den jamaicanska HBT-rörelsen sjunger han den fortsatt offentligt.
I onsdags stoppades hans spelning i Brighton och hans planerade spelning i Bournemouth den 29 juli. Nästa vecka börjar hans turné i Skandinavien. I Stockholm har han signerat på att inte framföra låten. Men från OutRage kommer uppmaningen att stoppa konserten.

Snart anländer Buju Banton till Skandinavien för en turné med konsert på The Rock i Köpenhamn, Rockefeller i Oslo, Pluto i Västerås, Diselverkstan i Nacka utanför Stockholm och Ilosaari Rock Festival i Finland.
I Sverige uppträder han först i Västerås den 12 juli och så firar han sin 33-årsdag på Diselverkstaden den 14 juli. Den svenska konsertbokaren Selam beskriver hans texter som ”tunga samhällsmedvetna”.
När Buju Banton skulle uppträda i Sverige i augusti 2004 ställdes hans konserter in efter protester. Malmöklubben KBs Totte Lundgren förklarade då beslutet med att man ställt in på grund av en kombination av påtryckningar och ”vår egen övertygelse”.

Det är låten ”Boom Bye Bye” som skapat problem för Buju Banton när han turnerar i USA och Europa. I låten uppmanar han till att skjuta bögar i huvudet, hälla syra över dem och bränna upp dem.
I Köpenhamn kommer danska gayrörelsen LBL att genomföra en demonstration utanför konsertlokalen: ”Get Up, Stand Up!” är temat. LBL har försökt övertyga arrangörerna att stoppa konserten men utan resultat.

Han har bett om ursäkt för sången berättar producenten Barbara Franke vid Selam music.
– Vi har kontrakt på att han inte framför sångerna i Sverige, berättar hon. Vi tar hit honom som reggaeikon och för hans nyskapande roll för genren. Vi är inte homofoba i vår organisation.
Franke berättar att Banton tagit avstånd från sången Boom bye bye och påpekar att den skrevs när han endast var 18 år.
– Men även om han inte sjunger den här är det då OK för er om han framför sången på Jamaica?
– Jag tar ansvar för det som sker vid vår konsert och i min produktion får han inte sjunga sådana låtar.
Franke berättar även att hon haft kontakt med RFSL och erbjudit dem att ha ett informationsbord vid konserten.
– Vi har gjort det vi kan göra och hoppas på en lugn kväll, säger Barbara Franke till QX.se
Från RFSLs sida har man inte tagit ställing till hur man ser på konserten. Pressekreterare Thomas Laurell säger dock att om Buju Banton fortsätter uppträda med låten, oberoende av var detta sker i världen, så uppmanar man till att konserten ställs in i Sverige.
Från brittiska OutRages sida uppmanar man svenska HBT-organisationer att sätta stopp för konserterna i Sverige. Peter Tatchell säger att den överenskommelse OutRage haft med bland andra Buju Banton om att avbryta kampanjen ”Stop Murder Music” inte längre gäller.
– Bantons hit-låt ”Boom Bye Bye” handlar om att skjuta bögar i huvudet, hälla syra över dem och bränna dem levande. Den skivan säljs fortfarande och Buju tjänar fortfarande pengar från sin ”mördarmusik”.
– Vi har fått information från våra kollegor på Jamaica att han förra året framförde Boom Bye Bye. Han har troligen framfört den även på andra platser efter det men det är inget vi vet något säkert om.
QX.se har sökt HBT-organisationen Jflag på Jamaica men ännu inte fått kontakt.
– Buju Banton, Beenie Man och Bounty Killer har brutit vår överenskommelse så vapenvilan är över när det gäller dem, säger Peter Thatchell och säger att Buju Banton själv aldrig bett om ursäkt, utan endast skivbolaget.
– Vi kräver noll tolerans mot uppmaningar att döda bögar och lesbiska, säger Peter Tatchell.

I BBCs radioprogram 1Xtra kan man i en lång aktuell hyllningsintervju med Buju Banton höra hur han fortsatt försvarar ”Boom Bye Bye” och kritiserar medias uppmärksamhet och kraven på att stoppa låten.
– Det har alltid varit en bra danslåt, säger han i intervjun. Du kan inte säga att jag inte kan. Under slavtider kunde man säga så till svarta. Det är min tur att se dig i ögonen och säga ”vem i helvete talar du till, boy”. Gillar du det inte, så lyssna inte.
– Det finns en profetia om att folk skall resa sig upp mot Juda och det gjorde jag. Jag stod fast, säger han också i radiointervjun.

På svenska hemsidan Skawars.nu diskuteras Buju Bantons konsert och titeln till sången som uppmanar till att döda bögar används i debatten på ett positivt sätt. Ett av inläggen avslutas med:
”Men Buju Banton.. det blir förhoppningsvis riktigt bra. BOOM BYE BYE!!! ”.
Därefter följer en het debatt om det riktiga med att låta Buju Banton spela i Sverige.

I början av mars i år debatterades bland annat homofobin i dancehall- och reggaemusiken på University of Technology, St Andrews på Jamaica. Artisters ansvar för homofobi och våld diskuterades. Problemen för DJs och MCs att få spelningar i USA och Europa togs upp och publicisten Jerome Hamilton sa enligt Jamaican-gleaner.com, att deejays spelar vad publiken vill höra, ”medan internationella påtryckningar kan tvinga musiken att förändras, ligger homofobins hjärta i den jamaicanska befolkningen”. Projektledaren Ronny Burke menade vid debatten att även om deejays kan vara ”budbärare” för den existerande kulturen, är varje individ ansvarig för skapandet av den. ”Vi skapar denna kultur, det är inget som bara händer oss”.

Efter att OutRage menat att bland andra Buju Banton bruitit mot den överenskommelse som funnits om att han och andra dancehall-artister som har homofoba och homohatande låtar på sin repertoar skall sluta uppträda med dessa, så ställdes i onsdags konserten i Brighton in liksom den planerade konserten i Bournemouth.
2004 stoppades även homofoba dancehall-artister från medverkan vid musikgalan MOBO (Music of black origin).
– Vi tror inte på censur och förespråkar yttrandefrihet; men vi vi kan inte stå för artister med texter som innehåller hot mot olika grupper, sa en talesperson för MOBO i samband med beslutet.
Ölföretaget Red Stripes har enligt OutRage dragit tillbaks sin sponsring av artisterna Beenie Man och Bounty Killer efter att de den 3 april 2005 hetsat mot homosexuella från scen vid Last Hurrah-karnivalens konsert.

Jamaica är känt som ett av de mest homofoba länderna i Karribien. Den 30 november förra året mördades den jamaicanska aids-aktivisten Steve Harvey i sitt hem. Hans kropp hade körts ut till landsbygden och han var skjuten i rygg och huvudet.
Året innan pekades Buju Banton ut som en av 10 män som bröt sig in i ett hem och där misshandlade en grupp homosexuella. Banton friades dock från anklagelserna.

”Boom bye bye” – utdrag ur texten med brittisk-engelsk översättning i kursivt

World is in trouble
World is in trouble

Anytime Buju Banton come
Anytime Buju Banton comes

Batty bwoy get up an run
Faggots get up and run

At gunshot me head back
After the gunshot, I walk away

Hear I tell him now crew (It´s like..)
Hear I tell him now guys (It´s like)

Chorus:
Boom bye bye
Boom (gun shot) bye bye (Goodbye, as in you´re dead)

Inna batty bwoy head
In a faggot´s head

Rude bwoy no promote no nasty man
Rude boy don´t promote any nasty (queer) man

Dem haffi dead
They have to die

Boom bye bye
Boom bye bye

Inna batty bwoy head
In a faggot´s head

Rude bwoy no promote no nasty man
Rude boy don´t promote any nasty man

Dem haffi dead
They have to die

Send fi di matic an
Send for the automatic (gun) and

Di Uzi instead
The Uzi (gun) instead

Guy come near we
If a guy comes near me

Then his skin must peel
Then his skin must peel
(Note: In Jamaica, pouring acid on an individual is a very common revenge tactic)

Burn him up bad like an old tire wheel
Burn him up bad like an old tyre

I det officiella tre år gamla uttalandet distribuerat av Penthouse Productions, undertecknat av Buju Banton (Mark Myrie) som Barbara Franke på Selam tagit del av påpekar han just att sången skrevs för tolv år sedan då han var 18 år och att sången inte framförs på hans konserter. ”Jag vill dock som en artist behålla rätten att i ett demokratiskt samhälle uttrycka min konst på vilket sätt jag så önskar. Jag kommer, som en fri man, respektera rätten till liv, yttrandefrihet, frihet för alla, och för den rätten kommer jag att kämpa.” Låtens uppmaning att döda bögar menar han inte skall tolkas bokstavligt av hans publik. Lika lite som en ”normal filmmakare som har med våld i sina filmer” vill detta. Han konstaterar att sången kränkt ”några människor i samhället”, men ber inte uttryckligen om ursäkt.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3072

Publicerad: 2006-07-07 13:14:30