Helsingfors Pride 06

I arrangemang av Helsingfors nejdens SETA-avdelning (Finlands motsvarighet till RFSL) firas Pride denna helg i den finska huvudstaden.
Pride-firandet i Finland har som tradition att vartannat år hålla festivalen i en annan stad än Helsingfors. I år är det alltså åter huvudstadens tur.
Likt andar nordiska Pride-festivaler blandas nöje med seriösa inslag. Det blir en lång rad seminarier på SETAs kontor på Mannerheimsvägen och det hålls möten för regnbågsfamiljer och HBT-lärare.
Den HBT-kristna gruppen Malkus håller mässa i Berghälls kyrka och det blir idrottskväll på Djurgårdens idrottsplats.
På onsdagskvällen är det DragKing-fest på Don’t Tell Mama (DTM). Dessutom uppträder i annan del av lokalen Katri Ylander som kom två i TV-programmet Idol nu i våras.
På torsdagskvällen har Bar Stuff en Gayntry-kväll i bästa Brokeback Mountain-stil. Och när det hålls tjejfest på fredag med Maaret Teperi som spelar kvinnosånger så har Bar Stuff killfest på temat rosa.
På fredagen hålls även en träff för finlandssvenskar.
Lördagens parad samlas på Kamptorget och grå till Brunnsparken. I parken blir det uppträdanden och utskänkning hela dagen. På scen bland annat kören Out ‘n Loud och Cristal Snow – Miss Drag 2006.
På kvällen hålls Sherrykaffedans med föreningen Gummedalen – pardans för mognare damer alltså. Björnklubben har pub på Mann’s Street och det blir alkoholfri ungdomsfest på Åshöjdens ungdomsgård.
Huvudfesten hålls på Gamla studenthuset och huvudartist blir svenska PayTV liksom draggruppen Superdames.
Söndagen handlar till stor del om transpersoner och en rad träffar arrangeras hos SETA.
Flyg till Helsingfors från Stockholm tar 45 minuter med SAS eller Finnair och via Blue1 finns lågpris.
I Helsingfors pågår även Tom of Finland-utställningen på Glogalleriet mitt i stan.

Mer info om Helsingfors Pride finns på deras hemsida.

http://www.qx.se/guide/index.php?lista=107&typ=vecka

Källa: Programmet för Helisngfors Pride på QX Guide

Publicerad: 2006-06-27 13:17:02