Val 2006

För över två år sedan behandlade Uppsala kommun en motion från vänsterpartiet om program och åtgärder för att underlätta och stödja unga hbt-personer. Samtliga partier, utom kristdemokraterna och moderaterna, var överens om att ge två nämnder i uppdrag att utveckla åtgärdsprogram för att stödja unga hbt-personer i enlighet med motionens intentioner. Trots beslutet har arbetet för att ta fram ett åtgärdsprogram fortfarande inte påbörjats.

Som politiker känner man sig frustrerad när politiska beslut inte följs. Vänsterpartiet har därför lagt ett förslag om att kommunstyrelsen och samtliga nämnder i Uppsala kommun får i uppdrag att, med RFSL:s tio punkter som grund, öka kunskapen och kompetensen kring de villkor som homo-, bisexuella och transpersoner lever under.

Under året har vi också försökt lyfta hbt-frågorna i olika sammanhang. Folkhälsoinstitutets rapport om hbt-personers hälsa har tagits upp på vårt folkhälsoråd, RFSL har bjudits in till både folkhälsorådet och kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet och integration. Vid dessa möten har det bl.a. framkommit att det finns skolor i Uppsala kommun som inte släpper in RFSL:s skolinformatörer och att RFSL t.o.m. anmält en skola p.g.a. skolans agerande. Ett färdigt åtgärdsprogram skulle ge skolorna tydliga riktlinjer för hur de ska förhålla sig till hbt-frågorna.

Såväl folkhälsorådet, som består av företrädare för olika nämnder, och kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet och integration har tagit till sig hbt-frågorna och varit intresserade av att lära sig mer, även om vissa ledamöter visat på en stor okunskap.

De nämnder som direkt arbetar med människor har även uppmanats att bjuda in RFSL för att utbilda nämndpolitikerna och uppmanats att utbilda medarbetarna. När problemet för RFSL:s skolinformatörer togs upp menade en av de moderata ledamöterna att det är många föreningar som vill in i skolorna, UFO- och krukodlarföreningar var några av de föreningar som nämndes, och att skolan har för lite tid för att alla ska kunna informera.

När en ansvarig politiker inte kan se att ett välplanerat besök av RFSL kan förhindra ett självmord och få unga hbt-personer att må psykiskt bättre, utan jämför RFSL med krukodlarföreningar visar det hur viktigt det är att alla politiker får kunskap och ökad kompetens.

Tyvärr är det så att även insatta och intresserade politiker har luckor i sin hbt-kompetens. ”Liberalerna har många gånger varit positivt inställda till utökade rättigheter för homo-, bi- och transsexuella. Nu verkar folkpartiet i Uppsala ha lämnat denna stolta tradition, vilket är djupt beklagligt.” Så skrev två miljöpartister nyligen i en debattartikel. För oss är det djupt beklagligt att det enda parti, som förutom vänsterpartiet, tagit initiativ i hbt-frågorna, uttolkar T i hbt som transsexuella. Transsexuella har, till skillnad från övriga transpersoner, möjlighet till medicinsk diagnos och operation. Transsexuella, transvestiter, transgenderister m.fl. förtjänar att ses som de personer de är och inte blandas ihop.

RFSL=krukodlarförening eller T i hbt=transsexuella, uttrycken visar att Uppsala har en del att jobba med för att gå från knappt godkänt till väl godkänt.

Ilona Szatmari Waldau kommunalråd för vänsterpartiet i Uppsala Kommun Blogg
Pernilla Grahn, kommunfullmäktigeledamot för vänsterpartiet

Publicerad: 2006-06-19 13:47:22