EU
EU-parlamentets majoritet antog idag en resolution med anledning av oro för ökade uttryck för rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och homofobi i flera europeiska stater.
Bland annat fördöms förbudet mot Pride-paraden i Moskva i maj i år. Parlamentet uttrycker även oro för att ryska politiker och religiösa företrädare har spelat en roll för att driva fram våld och hat mot homo- bi och transpersoner i Ryssland.
Och från parlamentets sida uttrycker man en ”djup besvikelse” över att detta inte togs upp vid toppmötet mellan EU och Ryssland i maj i år.
Från Europarådets sida, där Hans Winkler talade vid debatten fokuserades enligt sammandraget från parlamentets presstjänst på rasism och främlingsfientlighet medan kommissionens ansvarige för lika rättigheter, Vladimir Spidla, även nämnde homofobin i Europa.
– Vi är övertygade om vikten av att EU står som rollmodell i kampen mot rasism, främlingsfientlighet och homofobi, sa han.
Han menade även att homofobi i alla dess former är ett slag i ansiktet mot de principer på vilka Europa byggts. Förutom lagar menade han att ytterligare åtgärder måste tas för att avskaffa diskriminering och nedvärderande beteenden.
Den efterföljande debatten betecknades i det danska referatet som ”ovanligt livligt och intensivt” och ”gav intrycket av att frågan om rasism och homofobi kommer att inte en central plats i de kommande parlamentsdebatterna”.
Debatten inleddes av partigruppernas representanter där Gruppen Självständighet/Demokrati (IND/DEM) liksom Gruppen Unionen för nationernas Europa ((UEN) företräddes av polska ledamöter. Ett land som hårt har kritiserats för bland annat förra årets förbud mot Prideparaderna.
Wojciech Roszkowski från UEN menade att hatet mot homosexuella tillhör den ”sociala verkligheten” i många av Europas länder och den bör inte stigmatiseras. Att homofobi inkluderas i resolutionen kritiserade han även.
– Resolutionen är för bred, man buntar ihop vitt skilda former av diskriminering grundad på helt olika saker, sa han i debatten.
Den grupplösa polska ledamoten Maciej Marian Giertych gick till angrepp på socialisternas (PSE) Martin Schulz uttalanden om homofobi.
– Polen vill inte främja homosexualitet och omoraliskt leverne. Schulz bör koncentrera sig på att bekämpa rasismen i sitt eget land, sa han.
Talaren från IND/DEM Bogdan Pek (Polen) menade att resolutionen gav uttryck för en kamp mellan höger och vänster i Europa.
I det svenska, danska och engelska referaten från debatten är det vänstergrupperna liksom de gröna och liberalerna som citeras i frågan om kampen mot homofobin.
– De demokratiska krafterna från vänster och höger insåg efter kriget att det behövs gränsöverskridande lösningar för att nå fred, sa Martin Schulz (Tyskland). Etniska, religiösa och sexuella minoriteter utsågs till syndabockar under andra världskriget. Men alla ska ha sin plats i ett modernt samhälle. Inga minoriteter får diskrimineras.
Den liberala gruppen krävde genom Sophia In ‘t Veld (Nederländerna) att i dessa frågor skall inte subsidaritetsprincipen gälla, utan EU skall ”våga ingripa” mot medlemsländerna. I sitt tal uttryckte hon också glädje över att Prideparaden kunde genomföras lagligt i Warszawa i år.
Vänsterns (GUE/NGL) Vittorio Agnoletto (Italien) fokuserade på homofobin i Polen och menade att de bryter mot artikel 6 i fördraget som handlar om frihet, demokrati, mänskliga och grundläggande rättigheter samt rättstatsprincipen.
Även de grönas (De gröna/EFA) Jean Lambert (Storbritannien) tyckte att det är tid att ”ta bladet från munnen” och pekar ut de länder som har störst problem med rasism och homofobi. Det handlar om mod, menade han och sa att ”rätten att leva i frihet från diskriminering måste försvaras till varje pris”.
Den konservativa gruppens talesperson Patrick Gaubert (Frankrike) fokuserade i sitt inlägg på kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Han beklagade de högerextrema partiernas framgångar.
– Som medborgare och folkvalda måste vi verka mot rasismen och anta lagar för att skydda minoriteter mot diskriminering, sa han och underströk att frågan är tvärpolitisk.
I den allmänna debatten deltog Junilistans Hélène Goudin som valde att markera mot Polen och övergrepp mot homosexuella i landet. Junilistan ingår i samma partigrupp som polske Bogdan Pek och sa att religionsfrihet och yttrandefrihet inte får missbrukas för att förtrycka andra. Likt sin partigruppkamrat oroade hon sig för debatten i Europaparlamentet.
– Kampen mot homofobin får inte användas för att kamma hemma billiga politiska poäng, sa hon.
Resolutionen antogs av partigrupperna PSE, ALDE, De gröna/EFA och GUE/NGL. ”Trappa upp kampen mot det rasistiska och homofobiska våldet” lyder rubriken.
Källa: Läs resolutionen
Publicerad: 2006-06-15 14:19:02
Uppdaterad 2021-01-22
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!