Skjortan på!
Från politikerhåll påpekades vid demonstrationen att det aldrig handlat om ett förbud mot att ha bar överkropp. Och att det inte blivit ett ärende på deras bord. Hittills har det endast handlat om ett ”delgivningskort” från tjänstemän med krav på svar kring klagomål som tillståndsmyndigheten har och med krav på att ”förhindra att liknande händelser uppstår i framtiden”.
Den händelse som man tar upp i delgivningskortet efter inspektion på Patricia den 21 november 2005 är att en kvinna och en man dansat på scenen. Kvinnan skall ha tagit av sig sin top och mannen skall ha dansat bakom henne och hållit händerna på hennes bröst under dansens gång. Han skall sedan ha kysst henne i skåran mellan brösten och hon skall under dansens gång periodvis ha suttit gränsle över honom.
Detta, menar man från tillståndsenheten, är inte förenligt med ”allmänhetens acceptans” och att det är ”stötande för allmänheten” helt oberoende av om alla de som var på Patricia denna kväll inte uppfattade det som ordningsstörande eller stötande.
Vid tisdagens demonstration deltog ett 60-tal personer mot såväl uttalandet kring Patricia som de problem tillståndsenheten gett fetischklubbarna Dekadance, OMC (Open Minded Club) och FPP i Göteborg. För dessa klubbar har liknande krav ställts, trots att de är medlemsföreningar.
Demonstration utanför tillståndsenheten
Moderata landstingsrådet Christer G Wennerholm är oroad över det delgivningskort som skickats till Patricia.
– Måste vi bära shetlandströja på krogen i fortsättningen, eller vad menar tillståndsmyndigheten egentligen? Detta är förmyndarsamhället i sin värsta form. Deras agerande borde kallas vid sitt rätta namn, nämligen trams. Det är ju vad det är frågan om, säger landstingsrådet i ett uttalande.
Han frågar sig även om polisen vid sina inspektioner skall ägna sig åt att kommentera hur besökarna på en klubb dansar.
– Det luktar moralpanik lång väg och så länge inga lagar bryts bör den bara bringans vara eller icke vara ses som betydelselös, menar Christer G Wennerholm.
Vid demonstrationen delades ett flygblad ut från bland andra Klara Gratte, ledamot i HBT-liberalerna och en av deltagarna i TV-programmet ”Toppkandidaterna”.
”Är tillståndsmyndigheten homofoba? Det här är myndighetsförtryck och diskriminering. Det finns viktigare saker för tillståndsmyndigheten att oroa sig över, som den ökade kriminaliteten på våra uteställen i Stockholm.”, skriver de bland annat.
För Patricias del ledde dansen på scen och inspektörernas och polisernas kommentarer kring dansstilen på gaykvällen, ”endast” till ett klagobrev.
De klubbar som råkat värst ut är fetisch-klubbarna. Stockholms tillståndsenhets aktivitet ökade efter att klubben Fetish People Party i Göteborg nekats serveringstillstånd och det ärendet vandrat via länsrätt till kammarrätt. FPP driver just nu en rättslig process mot tillståndsenheten och stadsdelsnämnden Centrum i Göteborg.
Till skillnad från dansen på Patricia klagade Göteborgs inspektörer förutom på nakna bröst även över att man vid en fest FPP höll hösten 2004 på restaurang Huset sett oralsex och att gäster smekte varandras könsorgan vid festen.
I den aktuella skrivelsen till Patricia i Stockholm används likartade skrivningar som det tillståndsenheten i Göteborg använt: ”Ordning vid tillsyn måste bedömas utifrån ett allmänt perspektiv”. ”Alldeles oavsett om samtliga gäster vid en tillställning är överens om vad som är god ordning så måste tillsyn bedrivas utifrån allmänhetens acceptans”.
Stadsdelsnämnden Centrums tillståndsenhet i Göteborg anser att medlemsföreningen FPP endast ”hårfint” skiljer sig från en ”sexklubb”.
FPP i sin tur bestrider att man kan kallas för en sexklubb med hänvisning till att man inte har ”pornografisk filmvisning och levande nakenframträdande på scen och där det även kan förekomma enskild posering.”
Efter att ha nekat FPP vidare tillstånd för alkoholservering drevs frågan till först länsrätten, där FPP fick rätt och därefter gick ärendet vidare upp i kammarrätten.
Kammarrätten valde i juni förra året att gå på tillståndsenhetens linje att inte ge FPP serveringstillstånd trots att man i sitt domskäl skriver att alkohollagen är ”allmänt hållen och diffus” när det gäller krav på ”ordning och nykterhet”. Inspektörernas vittnesmål om de sexuella aktiviteter som pågick på FPPs fester ansågs av kammarrätten räcka för att ”det kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet”.
Prövningstillstånd hos regeringsrätten söks nu av FPP och deras advokat.
En kampanjorganisation har bildats för att ge stöd till FPPs överklagan till regeringsrätten: Den kallas För Fri Dresscode och säger sig vara beredd att driva frågan till EU-domstol om det behövs.
Se tidigare artikel om Stockholms tillståndsenhet
Källa: Läs mer om FPP-domen och kampanjen FFD
Publicerad: 2006-04-25 21:00:00
Uppdaterad 2023-02-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!