I fredags fick statsrådet Jens Orback ta emot diskrimineringskommitténs betänkande.
Kommittén föreslår att lagstiftningen kring diskriminering skall bli sammanhållen och att man skapar en ny diskrimineringsmyndighet, istället för dagens fyra olika.
De lagar som föreslås slåp samman är jämställdhetslagen, 1999 års arbetsrättsliga diskrimineringslagar, lagen om likabehandling av studenter i högskolan, lagen om förbud mot diskriminering och lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever.
Det blir sju olika ”diskrimineringsgrunder” där dagens kön, etniskt tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, funktionshinder och sexuell läggning får sällskap av könsidentitet och ålder.
I utredningen vill man utöka de områden där diskrimineringsförbud skall gälla till utbildningsområdet, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, värn- och civilplikt liksom offentlig anställning eller offentligt uppdrag.
Även privatpersoner skall enligt förslaget förbjudas att diskriminera då de erbjuder varor, tjänster eller bostäder till allmänheten. Bolag, föreningar och andar juridiska personer skall enligt utredningen även omfattas av skyddet, då det kan finnas behov. Därmed skulle det exempelvis bli förbjudet att inte hyra ut lokaler till en RFSL-förening om motivet är att det är en HBT-förening.
I utredningen föreslås även att positiv särbehandling skall vara tillåtet på bland annat arbetsmarknaden när det gäller etnisk tillhörighet och kön.
I en kommentar till utredningen säger miljöpartiets riksdagsman Ulf Holm att man är ”mycket nöjda med förslaget”.
– Det vi nu måste arbeta för är att inkludera transpersoner även i hetslagen. För detta krävs förändringar i brottsbalken, säger Ulf Holm.

Publicerad: 2006-02-27 15:02:12