Debatt
I Junilistans portalparagraf står att vår politik utgår från alla människors lika värde.
När man läser Jon Voss den 18 januari i qx.se där han skriver: Resolutionen fick inte stöd av Gruppen självständighet/Demokrati där svenska Junilistan ingår skulle man kanske kunna tro att Junilistan dels röstar med IND/DEM, dels röstade emot resolutionen. Det är helt fel på bägge punkter.
Junilistan ingår i en grupp där vi inte har något samarbete. Vi har bara två frågor gemensamt. Den ena är att alla i gruppen är överens om att inte flytta makt till Bryssel och den andra att vi kräver folkomröstning om förslaget om ny konstitution. I övrigt samarbetar vi inte och vi gör inte, som de andra grupperna, upp i förväg hur vi skall rösta. I Junilistan röstar parlamentarikerna efter det uppdrag som de fått av sina svenska väljare. Punkt.
Och när det gäller resolutionen så röstade Nils Lundgren, Lars Wohlin och Hélène Goudin ja. Det är offentlig information som går att hämta på EU-parlamentets hemsida.
Det var också en självklarhet för Junilistan att skriva ett tal inför resolutionen om homofobi i Europa. Hur många gjorde det? Vår parlamentariker Hélène Goudin avslutade med orden: Det är viktigt att vi som folkvalda politiker föregår med gott exempel och klargör att samtliga människor har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Om vi tummar på detta ifrågasätter vi FN:s deklarationer och grundläggande mänskliga rättigheter. Hela talet återges nedan och finns också på vår hemsida www.junilistan.se.
Avslutningsvis vill jag peka på att vi inte är speciellt roade av en del av sällskapet i vår grupp för att vi tycker att de inte lever upp till gruppens gemensamma krav på alla människors lika värde. Det har inte undgått någon som intresserar sig för EU-politik att vi för diskussioner med EFA om att eventuellt gå över till dem.
Talet nedan skulle hållas 20060116, men på grund av flygförsening, lämnades talet in som ett skriftligt inlägg.
Rätten att inte bli utsatt för osaklig särbehandling på grund av sexuell läggning är en grundläggande mänsklig rättighet. I debatten betraktas denna rättighet emellanåt som en förhandlingsbar förmån.
Junilistan anser att EU är en värderingsunion som skall arbeta i enlighet med principen om alla människors lika värde och rättigheter. Denna princip är fundamental i all verksamhet och har även fastslagits i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. EU:s medlemsländer har ratificerat ett antal rättsligt bindande internationella överenskommelser som bygger på denna princip om likabehandling och icke-diskriminering.
Rätten att inte bli utsatt för osaklig särbehandling på grund av sexuell läggning är alltså en grundläggande mänsklig rättighet. I debatten betraktas denna rättighet emellanåt som en förhandlingsbar förmån. Det är viktigt att vi alltid har FN:s förklaringar om mänskliga rättigheter i åtanke, då vi behandlar lagstiftningsförslag i denna kammare.
Det är först på senare år som EU:s medlemsstater på allvar har börjat behandla frågan om homofobi. Enligt svensk statistik riskerar den generelle medborgaren 4-6 procent utsatthet av så kallat oprovocerat våld. Bland lesbiska och bisexuella kvinnor är motsvarande siffra mellan 15-24 procent. Bland homo- och bisexuella män har mellan 28-36 procent utsatts för oprovocerat våld. Det faktum att sexuell läggning avgör i vilken mån en person riskerar att bli utsatt för våld är självfallet oacceptabelt.
Det är viktigt att vi som folkvalda politiker föregår med gott exempel och klargör att samtliga människor har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Om vi tummar på detta ifrågasätter vi FN:s deklarationer och grundläggande mänskliga rättigheter.
Källa: Junilistans hemsida
Publicerad: 2006-01-31 17:16:06
Uppdaterad 2022-07-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!