Omkring 10 000 personer deltog i paraden i Jerusalem i torsdags. Detta fjärde år gick den som tidigare under parollen ”Love without borders” – kärlek utan gränser. Förra söndagen beslutade Israels högsta domstol att stadens borgmästare Uri Lupoliansky måste se till att paraden kunde genomföras. Lupoliansky tillhör ett av landets ortodoxa partier och har varje år sökt sätta käppar i hjulet för gayparaden.
Omkring 700 ultra-ortodoxa motdemonstranter stod utmed delar av paradvägen. En av dem, en 30-årig man, lyckades ta sig förbi polisens avspärrningar och attackera paraddeltagare. Tre blev knivskurna vara en svårt.
Vid samlingsplatsen efter paraden kunde arrangörerna läsa upp ett uttalande från Israels inrikesminister Ophir Pines-Paz:
– Jerusalem Pride är en del av kampen för mänskliga rättigheter och frihet för alla delar av samhället. Ledarna för staden Jerusalem borde rannsaka sig själva för vilken del de själva haft i att dagens våld uppstod.
Folkpartistiske riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson deltog vid paraden.
-Arrangemanget var mycket lyckat trots att det skedde ett fruktansvärt överfall precis där vi gick i paraden. Tre gayaktivister knivhöggs brutalt av en galen ultraortodox religiös fanatiker. Även om paraden på sina håll kantades av skanderande religiösa extremister som fördömer homosexualitet möttes vi av tusentals Jerusalembor som hyllade toleransen och ville visa sitt stöd for gaysamhället och öppenhet. Denna goda atmosfär fortsatte med folkfest och konsert i en stor park.
Tidigare planer på att genomföra WorldPride i Jerusalem skrinlades i år på grund av förväntade problem i samband med att bosättare skall avvisas från Gaza-remsan.
Nästa år planeras dock WorldPride att hållas i Jerusalem. Mot detta arrangemang har ledare för judendom, kristendom och islam bildat en motrörelse med målet att förhindra homosexuella att uttrycka sina åsikter och framföra sina krav.
– Här måste vi svenska politiker stödja HBT-personers rättigheter i regionen, menar Birgitta Ohlsson.

http://www.gaymap.co.il/Item.asp?CMId=4283

Källa: Rörliga bilder från paraden

Publicerad: 2005-07-03 21:33:03