Barn

Idag lämnade regeringen in lagrådsremissen om att öppna den offentliga vården för lesbiska par vid assisterad befruktning.
Förslaget läggs fram med stöd av samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet.
I lagrådsremissen sägs att lesbiska par som önskar assisterad befruktning skall jämföras med heterosexuella. Trots detta kommer skillnader att kvarstå vid bestämning av föräldraskapet.
Vid assisterad befruktning inom sjukvården kommer medmamman att betraktas som förälder om hon samtyckt till behandlingen av modern. Dock måste föräldraskapet formellt bekräftas.
Om man väljer insemination utanför sjukvården eller utomlands kommer, som idag, möjlighet till närståendeadoption av medmamman finnas ”om det är till fördel för barnet”.
Från RFSLs sida välkomnar man i stort beslutet.
– De många kvinnopar som tidigare åkt utomlands för insemination kan nu göra det i Sverige. Lesbiska och bisexuella kvinnor behöver inte längre fly landet för att kunna bli föräldrar, säger förbundsordföranden Sören Andersson i en kommentar.
Han påpekar dock vikten av att möjligheten till att verkligen få tillgång till assisterad befruktning blir reell. Där handlar det i slutändan om resurser inom sjukvården.
– Om kvinnoparen hamnar längst ned i prioriteringsordningen i landstingens köer så kommer lagen inte ha någon effekt alls, säger Sören Andersson.
Även Annika Hamrud välkomnar att man nu lägger fram lagrådsremissen. Hamrud arbetar på boken Queer Kids som tar upp barn i homofamiljer och som kommer ut på Normal förlag senare i vår.
– I Sverige har det funnits ett förbud som nu försvinner, säger hon. Den uttryckligen diskriminerande lagstiftningen tas bort och kvinnor likställs.
En positivt konsekvens av lagändringen menar Annika Hamrud är att det nu blir möjligt att få hjälp av vården även om man genomför insemination själv. Tidigare har exempelvis hormonbehandling inte kunnat ges av svensk sjukvård om målet var att lyckas med insemination.

Samtidigt ser hon problem i det att man inte tagit tag i en genomgång av hela den svenska familjelagstiftningen. Den speciallagstiftning som nu tas fram för samkönade par kommer inte åt hela frågan om föräldraskapsbestämning vid assisterad befruktning eller frågan om flera vårdnadshavare.
Redan tidigare har HomO och RFSL i remissvar till utredningen om föräldraskap vid assisterad befruktning för homosexuella kritiserat att partnerskapsregistrerade och gifta behandlas olika.
För gifta par blir mannen automatiskt rättsligt ansedd som fader när ett barn föds. När det gäller partnerskapsregistrerade måste föräldraskapet för medmamman juridiskt fastställas genom bekräftelse eller dom.
– Det kan vara en bra öppning om en man skaffar barn med ett lesbiskt par, säger Andersson. När det handlar om assisterad befruktning finns det dock ingen anledning till åtskillnaden.

I förhållande till den utredning som gjordes slås det nu fast i lagrådsremissen att det inte skall finnas någon skillnad i sjukvårdens prioritering mellan hetero- och homopar som önskar assistans.
IRIS, föreningen för infertila, har gett stöd till en diskriminerande prioriteringsordning. Föreningen har framfört oro för att det kan finnas spermagivare som inte vill donera till lesbiska par vilket skulle kunna leda till mindre sperma att tillgå för alla som behöver hjälp med assisterad befruktning.
Från regeringshåll kommer inga extra resurser tillföras landstingen för eventuellt ökade kostnader eller för att motverka eventuella längre köer.

Politiskt är endast kristdemokraterna negativa till regeringens lagrådsremiss.
– Socialdemokraterna vill sanktionera att fadern tas helt bort ur bilden redan från första början. I en tid då det manliga ansvaret för barnen betonas är detta en märklig utveckling, säger partiordförande Göran Hägglund i ett uttalande.
– Det krävs en mamma och en pappa för att ett barn ska bli till, det kan inte ens socialdemokraterna ändra på.
I den formuleringen har han inte inkluderat sina borgerliga koalitionspartier som alla alltså välkomnar regeringens förslag.
Annika Hamrud menar att man nu tagit ännu ett positivt steg framåt, om ännu ej fullt ut.
– Nu är vi nästan framme, säger hon och konstaterar att skillnaderna mellan det heterosexuella äktenskapet och partnerskapet blir allt färre.
Den 1 juli räknar regeringen med att lagen kommer träda i kraft.

http://www.regeringen.se/sb/d/5072/a/39916

Källa: Läs lagrådsremissen

Publicerad: 2005-03-03 18:13:12