Stockholm Pride 2005:
Efter rapporter om försäljning till ungdomar och överförsäljning vid festivalen Smaka på Stockholm (Restaurangernas dag), har tjänstemän vid Socialtjänstförvaltningen föreslagit ett generellt förbud mot tillfälliga tillstånd för utskänkning på gemensamma serveringsområden.
Förslaget las fram till Tillståndsutskottet som sände det vidare till Socialtjänstnämnden.
I rapporten tas frågan om är att förhindra festivaldeltagare att gå runt med inköpt alkohol upp. Det man köper skall förtäras intill försäljningsstället.
Den 15 februari skall rapporten med förslag om att stoppa ”gemensamma serveringsområden” tas upp i nämnden.
Moderaternas Anna Kinberg Batra har reagerat kraftig mot rapportens förslag och menar att det kommer innebära slutet för de få festivaler som Stockholm har. Hon oroar sig för att den politiska majoriteten nu kommer följa förslagen i rapporten.
Även Stockholm Prides ordförande Håkan Steenberg är nu oroad för att nya regler kommer att gälla kommande sommar.
– Det kommer att få stora konsekvenser för vår festival och våra besökare kommer att bli väldigt ilskna, säger han till QX.se
För Pride del skulle ett förbud för att ha gemensamma serveringsområden innebära att det inte bara blir ett stängsel på Prideområdet. Varje restaurang måste inhägnas och den alkohol som serveras måste drickas inom det inhägnade området. Ingen får ta med sig dricka när de går runt i Pride-området.
– Jag ser detta som en säkerhetsfråga, säger Steenberg. Vi är en utsatt festival och med fler inhägnader kommer det blir svårare om vi skulle tvingas utrymma området.
Steenberg påpekar att Pridefestivalen inte haft några problem likt de vid Smaka på Stockholm. De problem som finns handlar om hot och provokationer från utomstående.
Steenberg menar att reglerna dessutom kommer leda till att den visistering av väskor som idag sker vid entrén till PridePark måste upphöra om förslaget går igenom.
– Därmed kommer vi inte kunna stoppa att besökare tar med egen alkohol på området.
Från Stadshuset kommer dock lugnande ord för Pride och andra festivalarrangörer. Borgarrådssekreterare Fredrik Jurdell säger till QX.se att det hela överdrivits.
– Jag kan garantera att det inte blir några lösningar med små serveringsområden, säger han. Vi vill hitta former för att markera ansvaret och till vem man vänder sig om det blir problem.
Jurdell säger till QX.se att man inte planerar några radikala förändringar från majoritetens sida.
Den 14 februari, dagen innan att frågan diskuteras i Socialtjänstnämnden, träffar socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) och Fredrik Jurdell Stockholm Pride.
Publicerad: 2005-02-08 14:20:31
Uppdaterad 2017-03-11
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!