Kärlek

Antihomosexuella, huvudsakligen kristna, grupper i Sverige har i dagarna lämnat in resultatet av sin namninsamlingskampanj mot ett könsneutralt äktenskap. 40 000 människor har undertecknat ett upprop mot att samkönade par skall ha samma rättigheter och skyldigheter som olikkönade par.
RFSL har bedrivit en egen namninsamlingskampanj för det könsneutrala äktenskapet, främst via nätet. Idag har mellan 14-15 000 signerat uppropet på nätsidan.
RFSLs ordförande Sören Andersson menar att den breda allmänheten är positivt inställda till könsneutralt äktenskap. Han hänvisar till Eos Gallup Europa som 2003 genomförde en attitydundersökning i EU. På frågan om homosexuella skall ha möjlighet att ingå äktenskap svarade hela 60% ja. I Sverige var stödet nära 70%.
– De protestlistor som har inkommit till lagutskottet kan jag bara se som intoleranta gruppers sista krampryckningar för att kunna fortsätta att särbehandla en hel grupp i samhället. Jag har svårt att se hur den nuvarande lagstiftningen stämmer överens med demokratins spelregler och alla människors lika värde, säger Sören Andersson i ett pressmeddelande.
RFSL skickar snart in sina namnlistor till lagutskottet. Att den kristna extremhögern lyckas så mycket bättre med namninsamlandet tror Andersson huvudsakligen hänger ihop med att det är lättare att samla in namn mot något än för.
– Man har lyckats tråckla ihop de som faktiskt är emot, säger han till QX.se och påpekar att det inte bara handlar om kristna.
– Detta omfattar fundamentalister inom alla sektioner i samhället. Muslimska och judiska grupperingar, frimicklare och även politiskt högerextrema grupper.
Varför tror du att de är så aktiva i just denna fråga? Det var inte lika uttalat motstånd i barnfrågan exempelvis.
– Jag tror att man blev förvånad över den förankring som HBT frågor har hos folk i gemen. Man trodde helst enkelt inte att barnfrågan eller lagen om hets mot folkgrupp skulle gå igenom. Detta är en av de sista bastionerna när det gäller lagrummen. Då blir man oroad. Det handlar om otrygga människor som reagerar med rädsla när vardagen förändras.
– Debatten kring hetslagstiftningen var smutsigare än den i barnfrågan, menar Andersson. Den här debatten är dock ännu smutsigare.
För RFSL handlar det nu om att se till att regeringen verkligen tillsätter en bred utredning i frågan. Att detta ännu inte skett tolkar Andersson som beroende på ett ”klent politiskt ledarskap”.
– Den här frågan är så enkel. Den stora skiljelinjen mellan partnerskap och äktenskap var frågan om barnen – just den frågan avgjordes för flera år sedan. Nu är det hög tid för regeringen att gå från ord till handling.
– Frågan är om utredningen kommer att dra ut på tiden på samma sätt som insemination för lesbiska, kommenterar Andersson och menar att det är viktigt att utredningen får politisk tyngd.
– Det är en komplex fråga och därför bör man ha en bredare utredning, menar Andersson.

Publicerad: 2004-09-08 16:40:41