Eurovision 2004
Men, påstår vissa, sjunger man på engelska har man större chans att vinna. För det första tror jag inte att det påståendet är riktigt sant. För det andra tycker jag det är synd att festivalen har utvecklats till ett sportarrangemang, med ”vinna-till-varje-pris”-mentalitet.
Många länder strävar tyvärr efter att sjunga på engelska och i takt med det har den europeiska finalen alltmer förlorat sin charm. Sportmentaliteten har ersatt festivalens grundtanke, nämligen att ett antal europeiska stater genom tre minuters uppvisande av melodi, språk, kultur och show skall försöka erövra publikens hjärtan. Mångfalden, den som gör festivalen spännande, är på väg att gå förlorad till förmån för en så gott som total likriktning. Och Sverige vill inte vara sämre, åtminstone när det kommer till språket.
Men hur är det egentligen, är det så ofördelaktigt att sjunga på svenska? Nej, Sverige tillhör den grupp länder som har vunnit finalen flest gånger. På vårt eget språk dessutom. Sjöng Carola och Herrey’s på engelska? Vem hade förresten trott att TaTu skulle kamma hem tredjeplatsen 2003, på ryska? Eller att Belgien – som sjöng på ett från grunden påhittat språk – skulle komma tvåa samma år? Eller Storbritannien sist för den delen?
Svenskar lever i den felaktiga tron att svenska språket skulle vara fult eller åtminstone ”inte lika bra att sjunga på som engelska”. I don’t think so! De flesta utlänningar kan vittna om motsatsen. För svenskar är det svårt att fatta men svenska är faktiskt ett fördelaktigt språk att sjunga på. För många européer är det inte bara en exotisk upplevelse utan också vackert och ytterst melodiöst.
Används engelska för att texten är så viktig? Antingen tycker man att texten är viktig och i så fall får någon förklara för mig varför texterna brukar vara så tillintetsägande och fåniga. Eller så tycker man att den är oviktig och i så fall spelar det ju ingen roll att låten framförs på ett språk som majoriteten inte förstår.
I årets svenska uttagning sjöng amerikanskan LaGaylia Frazier låten ”It”s in the stars”. Trots hennes uppenbara talang, vad skulle ha varit svenskt med Sveriges bidrag om hon hade vunnit? Varför inte tipsa Bert Karlsson om att försöka värva George Michael att framföra Sveriges bidrag – om nu det är ”vinna-till-varje-pris” som gäller? Då är det väl lika bra att döpa om lagen i Melodifestivalen till Lag A, lag B, etc. eller varför inte ”lag Coca Cola”, ”lag Fanta” etc.?
Européer har bara en chans per år att få lyssna på främmande språk som inte är engelska. Hur kul blir finalen den dagen som alla sjunger med samma stil, ton och på samma språk? Jag tror att det skulle göra ont i mer än en svensk bögs öron om fransmännen helt och hållet slutade sjunga på franska eller om spanjorerna övergav sin spanska.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=11449
Källa: SVTs Eurovisions-sajt
Publicerad: 2004-05-10 18:39:41
Uppdaterad 2016-12-27
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!