Resa
Jag fick en känsla av Gotland eller Grekland när jag kom in här första gången. Det är ett väldigt vänligt hus, säger Jonas medan han visar runt i myllret av rum och bakgårdar.
Det är i mitten på december när QX kommer på besök och de första gästerna skulle ha anlänt samma eftermiddag. Men ett helt gäng från Damernas Värld som ska plåta kläder i några veckor fick bokas av i sista minuten för att renoveringsarbetena inte är klara.
Det är byggmaterial och byggarbetare överallt, fuktig färg och blöt cement. Möblerna står hopstuvade med skyddsplast över sig.
Det kommer att bli jättefint, jag lovar, säger Jonas och fnittrar hysteriskt tillsammans med bästa väninnan Anna-Eva Svensson.
Just nu är det nära nog katastrof, åtminstone för den som väntar sig ordning och reda och var sak på sin plats. Och att saker ska bli färdiga i tid. Men Jonas är förhållandevis lugn.
Det funkar inte alltid som man planerat här nere, men det är ingen idé att börja skrika. Det gäller att bara gilla läget.
Arbetet med att renovera huset har pågått i flera månader och det är inte första gången invigningsdatumet skjuts framåt. Afrika är ändå Afrika. Ett av uttrycken här nere är now-now som absolut inte betyder nu.
Folk kan säga att de kommer now-now och dyka upp efter tre timmar.
Den som känner till Jonas bakgrund tvivlar inte på att han kommer att ro iland det här projektet också. I Stockholm är han en känd klubb- och restaurangprofil. Han drev restaurang Koloni vid Norrtull i flera år, en restaurang som blev nattklubb på lördagsnätterna med Jean Pierre Barda som klubbvärdinna. Kaféet med samma namn i Saltsjö-Duvnäs har Jonas kvar och det tänker han fortfarande ägna sina somrar åt. Resten av året pendlar han mellan Kapstaden och Berlin där pojkvännen Martin från Tjeckien finns.
Man kan inte hålla på och tänka på varför saker inte kommer att funka. Att få uppleva verklig kärlek och närhet med en annan man är värt det, men förr eller senare måste han kanske flytta hit eller jag till Berlin.
Kapstaden sjuder av liv och utländska impulser. Sedan apartheid avskaffades och det nya Sydafrika tog fart har turismen exploderat. Och Jonas är inte den ende som förälskat sig i staden och stannat kvar. Gaylivet här är lika internationellt som i Paris eller London. Western Cape, som provinsen heter, har blivit Sydafrikas Kalifornien. Här finns inte bara bögarna, utan också det vackra folket och de feta plånböckerna.
Det känns lite som ett sagoland, det finns fortfarande en nybyggarkänsla och går man nere vid stranden är det en otrolig blandning av människor av olika färger. En riktig internationell soppa, säger Jonas och skrattar igen.
Alla har nära till skrattet i den här staden. Det är sol nästan hela året men oftast med en svalkande vind från havet som gör hettan uthärdlig. December till februari är högsommar här, skolorna har lov och alla tar semester.
Utsikten är slående nästan överallt i staden som kringlar sig längs fötterna på tre kraftfulla berg, Table mountain, Signal hill och Lions head. De är rödbruna och ser så där självklart förhistoriska ut, som de tecknade bergslandskapen i Familjen Flinta ungefär. Nedanför bergen ligger Atlanten.
Från poolen framför Jonas hus ser han både Lions head och Signal hill, samtidigt är trädgården helt skyddad från insyn och inramad av karaktärsfullt seniga gamla träd.
Jag hade tittat på flera hus och inte hittat något, så jag var på väg att köpa en lägenhet.
Men så pratade han med grannarna till pensionatet där han bodde och de skvallrade om att det unika Bickley House var till salu. Huset är det första som byggdes i stadsdelen Sea point och var ursprungligen en jaktstuga med stall, en bit utanför själva staden. I dag är Sea point ett slags Södermalm i Kapstaden lite yngre, lite mindre snobbigt, och lite mer gay än resten av staden.
Jag ringde på dörren och frun visade runt mig, jag tänkte det här måste jag bara ha.
Fyra gästrum i avskalad stil håller på att få sin sista ansiktslyftning. Väggarna är råa i ljus puts, möblerna i mörkt afrikanskt trä och badrummen i sval blekgrön mosaik. Både inne och ute finns liggmadrasser med kuddar i färgstarka sidentyger och varje rum har sin egen uteplats.
Om man inte vill se folk på morgonen ska man bara kunna gå och hämta sig en kopp te och vara för sig själv, förklarar Jonas.
Längre fram vill han bygga på husets platta tak med en våning till och fler gästrum. Kanske till och med bygga på en våning till sig själv till sist.
Man får bygga till, men det måste vara i pyramidform så det inte syns från gatan, eftersom huset är kulturmärkt, berättar han.
Kapstaden är trots att apartheid avskaffades helt när Nelson Mandela släpptes ur fängelset 1990 fortfarande en delad stad. Nästan en miljon vita bor inne i stan. Tre miljoner svarta och färgade bor i kåkstäder runt omkring. De vita kör runt i lyxbilar och bor i jättelika bungalows vid havskanten. De svarta lever på vad de hittar i soptunnor, i bästa fall får de städjobb i de vita husen.
Ändrar man inte på de enorma inkomstskillnaderna kommer man att få jätteproblem i framtid, spår Jonas.
Även om skillnaden mellan vita sydafrikaner och de övriga inte längre bygger på ras utan på inkomst finns det också rasism som dröjer sig kvar. Fortfarande går flyttlassen till Europa med vita sydafrikaner som inte kan acceptera att apartheid avskaffades.
Det finns riktiga haggor som rynkar på näsan när det kommer svarta till stranden och ska bada, till exempel.
Under apartheid var det bara tillåtet för de svarta att bada i havet en enda dag på året, nyårsdagen. Resten av året fick de fängelse om man kom på dem med detta lagbrott.
Det är ju helt sjukt. Men vita här frågar mig om man kan se svarta och vita par gå hand i hand på gatorna i Stockholm och jag säger visst. De tycker det är jättekonstigt!
Jonas Sandströms nästa projekt i Kapstaden kan mycket väl bli en gaybar. Han har redan funderingar i den riktningen.
Man skulle kunna öppna något med lite lounge-känsla, barerna här är mer som pubar så på det sättet är de ju lite efter. Det finns mycket man kan göra som vore nytt här.
Innan någon vet ordet av är kanske Jonas Sandström en lika välkänd krogprofil i Kapstaden som i Stockholm.
Publicerad: 2004-01-23 21:05:15
Uppdaterad 2018-05-02
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!