Party
Sedan i vintras har gayklubben TipTop haft ett hot om återkallat utskänkningstillstånd hängande över sig. Efter en rad besök på klubben i vintras rapporterade polis och länsstyrelse att det fanns så allvarliga ordningsproblem på krogen att man ville dra in tillståndet.
Polisens rapporter talar bland annat om mörka rum, smuts och hög berusningsgrad.
Men dessutom har det i rapporterna, enligt Anna Kinberg Batra (m) funnits utskrivet att homosexuella aktiviteter i sig är oordning. Något som Kinberg Batra även tog upp i en debattartikel i Expressen.
Mot de värderande kommentarerna reagerade tillståndsutskottet och begärde in ytterligare information från polis och Länsstyrelsen.
Idag togs så slutligen ärendet upp hos politikerna i Stockholms Stads tillståndsutskott, som slutligen avgör om en krogs tillstånd återkallas eller ej.
Inte heller idag blev politikerna nöjda med polisen rapporter.
Anna Kinberg Batra
– Det var en rysare in i det sista, kommenterar Kinberg Batra till QX.se. Ärendet återremitterades tidigare i år eftersom det var så mycket värderingar i de handlingar som polisen lämnat in. Även idag var det för mycket av värderingar och för lite av våld och fylla för att återkalla tillståndet.
Anna Kinberg Batra har drivit frågan om polisens sätt att rapportera från TipTop tillsammans med miljöpartiets representant. Vid beslutet idag ställde sig alla politikerna till slut bakom att inte återkalla tillståndet.
– Sexuell läggning har ingenting med serveringsregler att göra, det tycker varken jag eller lagen, säger Kinberg Batra i ett pressmeddelande. Tip Top har inte värre ordningsproblem än andra nöjeskrogar. Om tillståndet hade dragits in däremot hade hela nöjeslivet fått problem eftersom det hade inneburit dödsstöten för Sveriges största gaymötesplats.
Det är den bristfälliga dokumentationen i polisens rapporter som kritiseras av politikerna. Däremot utfärdade s vid dagens sammanträde en varning till Top Top.
Ulrich Bermsjö är idag lättad och säger till QX.se att han just nu återhämtar sig från chocken. Och fira väntar han med trots att han är euforisk av lycka.
– Egentligen tycker jag inte att man behöva fira för att man blir rättvist behandlad – för det tycker jag man skall förvänta sig oavsett om man är homo, bi eller transperson.
Uppfattar du att polisen har agerat homofobiskt?
– Hos enskilda polismän har jag sett entydiga fall av homofobi, liksom hos en enskild inspektör hos Länsstyrelsen, säger Ulrich och understryker åter att det är just enskilda poliser som trakasserat TipTop.
– Jag vill poängtera att polisens krogkommission har handlat helt korrekt. Det är tack vare dem och politikerna som sitter i utkottet som såna här polismän inte lyckas med sina mål. Krogkommissionen håller sig till sanning och står för det de säger och jag har blivit mycket korrekt behandlad av dem.
Samtidigt säger Ulrich Bermsjö till QX.se att han dragit en viktig politik slutsats av vinterns och vårens händelser.
– Det är viktigt att homosexuella röstar, säger han. Om vi inte hade öppet homosexuella politiker som kan utbilda och är en del av samhället, så hade vi säkert inte haft den HBT-kompetens som tillståndsutskottet nu har.
– Det såg hopplöst ut fram till att Anna Kinberg Bartras debattartikel publicerades för någon vecka sen, utan henne hade det inte hänt någonting, säger han.
Även Häcktet på Södermalm har under en tid varit utsatta för osedvanligt många kontroller från närpolisen på Söder. Senast bara förra veckan.
– Jag har hört det från personal och gäster, säger Anna Kinberg Batra som dock inte sett att det finns ett mönster av att gayklubbar behandlas på ett speciellt sätt av Länsstyrelsens eller polisens inspektörer.
Publicerad: 2003-05-15 17:10:38
Uppdaterad 2017-08-25
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!