Homokamp
Den 2 maj bildas formellt nordens första nationella ungdomsförbund för homo, bi och transpersoner. Efter att RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) vid sin kongress tidigare i år godkände bildandet av ett ungdomsförbund, skall nu ungdomarna samlas för att diskutera framtiden.
Ungdomskonventet, som hålls i Stockholm den 1-4 maj, kommer att samla ca 200 personer till en helg av diskussioner och erfarenhetsutbyte. Dels kommer RFSLs olika lokalavdelningars ungdomsgrupper närvara och så välkomnas andra ungdomar som vill starta verksamhet på sin ort.
– Målet med RFSL-Ungdom är att ge stöd till ungdomar som finns runt om i landet, berättar projektledaren Bertil Nilsson för QX.se. Vi upplever att det behövs någon form av central stöttepelare som man kan vända sig till för att få stöd i sitt ungdomsarbete.
Förutom diskussioner kommer konventet även att erbjuda ren utbildning i hur man startar ungdomsgrupper.
– Man skall kunna komma hem från helgen med en plattform för att starta verksamhet, säger Bertil och lägger till att det är lättare för unga att engagera andra ungdomar, än att det skall vara vuxna som sköter ungdomsarbetet.
Vilka är de viktigaste ungdomsfrågorna just nu?
– Att utreda den psykosociala hälsan bland ungdomar, säger Bertil och hänvisar till Hans Hanners rapport från förra året. (Läs mer om rapporten)
– Det måste skapas stöd och hjälp för de ungdomar som mår dåligt. Genom ungdomsförbundet har vi nu bättre möjlighet att skapa kontakter.
Hans Hanners undersökning har betytt mycket för ert arbete, låter det som
– Man har haft på känn att många har mått dåligt, men hans undersökning har mer konkret visat att det finns en grupp som mår väldigt, väldigt dåligt och som inte nås av de andra skyddsnäten i samhället.
Andra viktiga frågor ungdomsförbundet skall ta tag i är diskrimineringsskydd på skolorna där bland annat undervisningsmaterialet skall ses över. RFSL Ungdom ligger på regering och riksdag för att förändringsarbetet inte skall stanna upp.
Är ert fokus riktat på de religiösa friskolorna?
– Som vi ser det är det mer problem rent kvantitativt på den vanliga skolan, svarar Bertil. Visst finns det vissa friskolor som är väldigt extrema. men de allra flesta eleverna går i vanliga skolor där nivån kan vara minst lika dålig. I friskolefallen så vänder vi oss inte mot religionen utan då de direkt och indirekt diskriminerar HBT-elever.
Hur ser diskrimineringen ut på skolorna?
– Jag skulle säga att det handlar mycket om okunskap och ett osynliggörande som leder direkt till diskriminering, svarar Bertil. Man utgår från att alla är heterosexuella och då fungerar inte skolan som det stöd det borde vara för alla elever. Man är inte medveten om de problem det innebär att komma ut. Eftersom kunskapen saknas så kan man inte hjälpa enskilda elever. Man tar inte upp frågorna och ser det som att de ligger utanför skolan. Det ses som något privat som man inte behöver ta tag i.
Kommer ni även arbeta med annan ungdomsverksamhet?
– Jo, svarar Bertil. Men skolan är så viktig eftersom det är ett tvång att vara där. Fungerar det inte där så fungerar det inte heller i resten av samhället.
Om man vill vara med att starta ungdomsverksamhet på sin ort. Hur gör man då?
– Jag föreslår att man anmäler sig till Ungdomskonventet, säger Bertil.
Källa: Läs mer på RFSL Ungdoms hemsida
Publicerad: 2003-04-11 12:26:43
Uppdaterad 2021-11-05
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!