Adoption

– Nu bär det vidare till Huset. Nu ställer vi undan gravölet och tar fram skumpan.
Så kommenterade den folkpartistiske riksdagskandidaten Martin Andreasson kvällens sena beslut i adoptionsfrågan.
Vid omröstningen ställdes lagutskottets förslag att öppna adoptionsprövningen även för partnerskapsregistrerade mot avslag. 198 röstade för, 38 emot, 71 avstod och 42 var frånvarande.
På den känsligaste frågan om internationella adoptioner fick moderaterna igenom en speciell omröstning. Vid den röstade 115 ledamöter mot internationella adoptioner, 183 för, 10 avstod och 41 var frånvarande.
Vänsterpartiets förslag om att redan denna dag ta beslut i inseminationsfrågan röstades dock ned med 209 mot 49 och 50 som avstod.
– Jag är glad men måste kolla hur olika personer röstat. Det finns nu en betryggande och blocköverskridande majoritet för en jämlik lagsiftning, kommenterade Martin Andreasson till QX.se. Nu har vi en helt jämlik lagstiftning och likhet inför lagen i adoptionsfrågan.
Martin Andreasson tar tillfället i akt att ge sina eventuella framtida kollegor beröm.
– Politikerna har varit kloka och modiga när man sett till fakta och grundläggande principer liksom till barnes bästa.

Även den socialdemokratiska riksdagskandidaten Mikael Simonsson Silkesjöö satt med under hela debatten och omröstningen. Han känner sig extra stolt över att det var han som skrev motionen till socialdemokratiska kongressen i adoptionsfrågan. En motion som antogs och vände partiet i en positiv riktning.
– Det känns oerhört skönt efter så många års arbete och att det är en socialdemokratisk regering som la fram propositionen, sa han till QX.se efter omröstningen. Utan socialdemokartin hade det aldrig gått.
Simonsson Silkesjöö berättar att det varit en lugn stämning på läktaren och att det utanför Riksdagshuset endast var Maranata synts med sina varningar för ”Homosexmaffian”. Han är dock lite besviken på att det var så tyst på läktaren efter att omröstningen genomförts.
– Vi måste bli mer queer, säger han. Det var först utanför som vi började tjoa.
De närvarande homokämparna var under dagens debatt osäkra på hur rösträkningen till slut skulle utfalla.
– Eftersom det hela drog ut så långt på tiden, var vi oroliga för att riksdagsmännen helt enkelt inte skulle vara närvarande, berättar Simonsson Silkesjöö.
Martin Andraesson har, på väg till receptionen i RFSL-Huset på Sveavägen, redan funderat på den fortsatta politiska kampen.
– Nu gäller det att pressa på när det gäller insemination och att se till att den nya lagstiftningen funkar på ett icke-diskriminerande sätt även i praktiken.

Vid en känslostark ceremonin på Huset tillkännagavs RFSLs ”Hedersregnbågen” för 2002. Förbundsordföranden Sören Andersson delade ut den postumt till Ammi Helmadotter som avled i vintras efter en tids sjukdom. Närvarande var hennes familj, frun Christine och sonen Joel liksom Joels medpappor.
Helmadotter var en av de som arbetade hårdast för att få den homosexuella familjen synliggjord och erkänd.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1949

Källa: Läs referatet från debatten

Publicerad: 2002-06-05 23:08:37